PORAVNAVA

Pravica za izkoriščenega delavca Gregorja, v roke bo dobil pol milijona

Objavljeno 21. julij 2016 09.14 | Posodobljeno 21. julij 2016 09.14 | Piše: T. B.

Skušali so se ga odkrižati, zdaj bodo plačali.

Gregor Lešnik je po tem, ko se je poškodoval na gradbišču v ZDA, doživljal pravi pekel. Foto: Siliconbeat

LJUBLJANA – Ugledni proizvajalec električnih vozil Tesla se je znašel v neprijetnem položaju, ko se je hudo poškodoval eden izmed njegovih delavcev. Velenjčan Gregor Lešnik se je marca 2015 v Ameriki pridružil 140 Vuzemovim delavcem v Silicijevi dolini. Delal je pri sistemu za gretje in hlajenje, lanskega maja pa mu je spodrsnilo in padel je kakšna tri nadstropja globoko. Polomil si je obe nogi, rebra in utrpel hud pretres možganov. Delodajalec pa se ga je, namesto da bi mu pomagal, kolikor bi mu lahko, menda skušal čim prej odkrižati. Naposled je Lešnik zoper Teslo vložil tožbo, v njej pa je med drugim navedeno, da je dobil okoli 900 dolarjev (800 evrov mesečno), še enkrat toliko (tako naj bi mu bilo obljubljeno) pa naj bi bil dobil po vrnitvi domov, a se to ni zgodilo.

Uspešna poravnava

Po tednu v bolnišnici naj bi bil v ZDA pripotoval zaposleni v Vuzemu z vozičkom (naj bi bil medicinski tehnik) in vztrajal, naj Lešnik odide iz bolnišnice. Namesto tega je Lešnik najel odvetnika. Po več operacijah in po mesecih okrevanja se je končno postavil na svoje noge. Novembra lani se je vrnil v Slovenijo, kjer je končno videl tudi svojo hčerko Erin. Na domu so ga tedaj baje obiskali predstavniki družbe Vuzem in vztrajali, naj opusti tožbo zoper Teslo, vendar je ni, ker da zahteva pravico. Ta je preračunana v dolarje vredna 2,6 milijona dolarjev.

Naposled je zgoda le dosegla epilog. Lešniku se je s Teslo uspelo pogoditi. Za nesrečo na delovnem mestu naj bi dobil 550.000 dolarjev, poroča East Bay Times

Deli s prijatelji