NEPOTIZEM NA NACIONALKI?

Pravi zmagovalec Eme 2017 je … Ljerkin sin Bine Bizilj?

Objavljeno 02. marec 2017 10.43 | Posodobljeno 07. marec 2017 13.33 | Piše: S. N.

Bine, sin direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj, je postavljal sceno letošnje Eme. Tako nas je opozoril naš vir, ki ima vpogled v zakulisje delovanja nacionalke. Družinski posli z davkoplačevalskimi evri niso novost, Ljerkin Bine je že v preteklosti veliko sodeloval z RTV Slovenija.

Oder.

LJUBLJANA – Končala se je Ema 2017, ki je letos potekala v dveh polfinalnih večerih in enem finalnem. Zmagal je Omar Naber in mnogi pravijo, da se je spet zgodila kuhinjaimage. Tokrat ne bomo pisali o mnenjih ljudi, koga bi morali poslati v Ukrajino, temveč o dejanju, ki naj bi bilo bolj nepotistične narave.

Za kaj gre? Kot razkriva naš vir, naj bi bil za postavitev scene na letošnji Emi med drugimi odgovoren tudi sin direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj Bine oziroma podjetje, prek katerega dela.

Bizilja »pozabili« navesti v zahvalni špici ob koncu Eme

Sin Biziljeve ima svoj s. p. (televizijska dejavnost), na linkedinu pa ima profil, iz katerega je razvidno, da je od leta 2013 pa do danes izvršni producent pri Idejalistih. Podjetje Idejalisti v uradnih evidencah sicer ne obstaja. Pravzaprav je edino podjetje, ki nam ga je uspelo najti v podatkovni bazi Gvin in je povezano z Binetom Biziljem – da ima torej direktorsko vlogo ali vlogo lastnika oziroma družbenika –, njegov s. p.

Česar ni v uradnih evidencah, pa je kot beli dan jasno zapisano na facebooku. Tam obstaja skupina Idejalisti – Produkcijska skupina, v njej pa so se pohvalili, da so sodelovali na Emi. Torej očitno tudi Bine Bizilj. Zanimivo pa je, da ne Idejalistov ne Bineta Bizilja, s. p., ne fizične osebe Bine Bizilj na RTV Slovenija ob koncu programa Eme niso navedli v spodnji črni pasici, ko so navajali sodelujoče in zahvale. To pa je nekoliko nenavadno in daje vtis, da ga oziroma jih niso želeli izpostavljati. Le zakaj ...

image

Sodelovanje mame in sina Bizilj sicer ni nič novega. Leta 2015 je kar nekaj ljudi sumničavo namrščilo obrvi, ko so slišali, da bo sin direktorice soustvarjal novo teve oddajo Ne se hecat'o čemer smo pisali tudi v Slovenskih novicahimage. Piarovci s Kolodvorske so nas takrat hiteli miriti, da je sodelovanje mame in sina čisto naključje in da je bil Bine Bizilj izbran prek razpisa, pod katerega se je podpisal Mario Galunič

Galuniča je Biziljeva letos takoj po novem letu sicer imenovala na funkcijo začasnega odgovornega urednika Programa Plusimage RTV Slovenija, opravlja pa tudi vlogo odgovornega urednika razvedrilnega programa.

image
Galunič in Biziljeva. Foto: Mediaspeed

Scena za Emo 2017 je bila deležna precej pohval. Na nacionalki Bine Bizilj velja za sposobnega in izkušenega kreativca, ki je sodeloval pri številnih, z viktorji nagrajenih oddajah.

RTVS po dveh dneh spraševanj še brez odgovorov

Vse navedbe smo seveda želeli preveriti pri RTV Slovenija. A odgovorov do objave članka nismo prejeli, čeprav smo jih za njihovo plat zgodbe pobarali že v ponedeljek. Iz omenjenega javnega zavoda, ki ga plačujemo prek obveznega RTV-prispevka, so sicer sporočili, da nam bodo odgovore poslali najkasneje v zakonskem roku sedem delovnih dni (torej šele sredi naslednjega tedna).

Netransparentni posli nacionalke z obsojenim Odlazkom?

Kot da tradicionalna kuhinja na Emi ne bi bila dovolj, je marsikoga v oči zbodla še podobnost scene ob podelitvi t. i. žarometov za estradne dosežke leta. Gre za novo prireditev, klon sicer bolj poznanih viktorjev, v organizaciji enega od medijskih podjetij razvpitega tajkuna Martina Odlazka. Prireditev je v 'prajmtajmu' prenašala nacionalka, nanjo pa jim je uspelo zvabiti celo predsednika Boruta Pahorja. Predsednikova udeležba je sicer etično vprašljiva, saj gre za »klonirani« dogodek (naj spomnimo na tožbe med revijami na sodiščih!), ki ga je prek svojih podjetij organiziral zaradi zlorab položaja in poslovnih goljufij pravnomočno obsojeniimage Odlazek.

Natančno oko je opazilo, da je RTV Slovenija Odlazkovim podjetjem omogočil izvedbo Žarometov kar na isti scenski postavitvi, kot so jo uporabili za Emo.

 

Kaj pravi RTV Slovenija?

»RTV Slovenija pri letošnji EMI ni sodelovala z nobenim podjetjem, kjer dela ali ga vodi Bine Bizilj. RTV Slovenija je za postavitev scenografije najela izvajalca Nackografija Iztok Rudolf s. p. Omenjeni izvajalec (Nackografija Iztok Rudolf s. p.) je bil izbran po principu 'najugodnejše ponudbe oziroma ponudnika'. /.../ Sin direktorice TV Slovenija Bine Bizilj z navedenimi izvajalci nima nobene zveze, prav tako na noben način ni sodeloval in ne sodeluje z RTV Slovenija,« so odgovorili z RTV Slovenija.

Pojasnjujejo, da so pri projektu Žarometi prenašali dogodek »na ključ« in sodelovali zgolj s podjetjem Salomon d.o.o., saj je bilo to organizator prireditve. Dodajajo, da to ni imelo vpliva na to, koga je za sodelovanje pri izvedbi prireditve angažiralo podjetje Salomon d.o.o.: »Prav tako RTV Slovenija nima nobenega vpliva na to, s katerimi posamezniki ali podjetji je sodeloval kateri od nastopajočih na Emi. Vsem 16 so bili za sodelovanje ponujeni enaki pogoji, v oblikovanje kreativnih in izvedbenih ekip udeležencev Eme pa RTV Slovenija ni posegala.«

Vztrajajo, da Bine Bizilj ni sodeloval z RTV Slovenija: »Znova poudarjamo, da Bine Bizilj v zadnjem letu ne sodeluje in ni sodeloval s TV Slovenija. Pri Emi Bineta Bizilja zagotovo ni bilo v reportažnem avtu RTV Slovenija, saj za to ni bilo nobenega razloga. Pri izvedbi Žarometov je bil kot najeti producent podjetja Salomon d.o.o. občasno tudi v reportažnem vozilu, v katerem so bili tudi drugi sodelujoči pri projektu, ki jih je najel ali angažiral Salomon d.o.o. Vstop v reportažne avtomobile je običajno omogočen osebam, ki so vključene v izvedbeni ali produkcijski proces in lahko s komunikacijo v režiji izboljšajo kakovost prenosa, oddaje oz. prireditve. Nikakor ni omejen zgolj na sodelavce RTV Slovenija.« 

Kaj pravi Bine Bizilj?

»Kar se Eme tiče, z RTV Slovenije nisem sodeloval nič. Mene in mojo ekipo je najel Tim Kores, da mu pripravimo nastop, in to je bilo vse. Vaš članek, ki govori o scenografiji, je … Sploh ne razumem od kod, ker se nikoli nisem ukvarjal s scenografijo. Kar se Žarometov tiče, me je pred pol leta najel Media24. Glede na to, da s Salamonom d.o.o. sodelujem že nekaj časa, so me najeli za producenta in spet: s svojo ekipo sem produciral Žaromete za Media24 in izvajal vsebino, ki so jo pripravili,« trdi Bine Bizilj. Ali je torej pri Žarometih sodeloval z RTV Slovenija? »Sodeloval sem toliko, kot je bilo ekipe tam. Kar se RTV tiče. Kakšen 'deal' imajo RTV in Media24, morate njih vprašati. Ampak snemalci so bili z RTV, moj naročnik pa je Media24,« pravi Bizilj.

Bizilj poudarja, da je pred časom, ko je njegova mama postala direktorica, bil objavljen članek, v katerem je pisalo, da je zaradi nje lahko prišel tja delat, kar pa po njegovi pripovedi ni bilo res: »Od takrat naprej z RTV Slovenija nisem sodeloval direktno. Lahko da sem kdaj kakšno stvar posredno. Moj namen ni sodelovati, ravno zaradi takšnih člankov.«

Besed naših informatorjev, da je bil v vozilu RTV Slovenija, ni zanikal. Je pa pojasnil, da je bil v vozilu RTV Slovenija na Žarometih in ne na Emi, in sicer zato, ker je nadziral izvajanje vsebine.

 

Deli s prijatelji