REFERENCE

Praprotnika tuje banke še 20 let ne bi izbrale

Objavljeno 29. marec 2014 21.00 | Posodobljeno 29. marec 2014 21.00 | Piše: Mo. S.

Tuje banke na takšne položaje, kot ga bo zasedel Rok Praprotnik, vzame ljudi z več kot 20-letnimi izkušnjami v bančništvu.

Rok Praprotnik.

LJUBLJANA – Rok Praprotnik, dozdajšnji namestnik šefa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča, se seli v NLB, kjer je dobil mesto direktorja centra za skladnost poslovanja. V NLB trdijo, da so ga izbrali na strokoven in transparenten način, a primerjava s podobnimi delovnimi mesti v tujini pokaže, da bi lahko v banki morda izbrali (še) boljšega strokovnjaka.

Pri nas tako, v tujini pa ...

Banka v razpisu ni natančno opredelila izobrazbe, saj je zahtevala kandidata ekonomske ali druge družboslovne smeri, za omenjeno delovno mesto pa je dovolj pet let delovnih izkušenj, od tega najmanj dve leti na vodstvenih položajih. V NLB zatrjujejo, da ima Praprotnik odlične reference, po poročanju Dnevnika pa bi se na podoben položaj v kakšni tuji banki le stežka povzpel. Tuje banke namreč za podobne položaje zahtevajo široko znanje s področja ekonomije, prava, bančnega poslovanja, revidiranja in finančnih instrumentov. In zavidljive izkušnje ...

Za primerjavo navajajo ameriško izpostavo francoske bančne skupine Societe Generale, ki je na enak položaj imenovala Lisette Lieberman. Ta ima 25 let delovnih izkušenj iz mednarodne investicijske banke in ni edina. Več kot 20 let izkušenj dela v bančništvu imata tudi Donald Rappaport (britanska banka Lloyds) in Rochelle Bertan (Sberbank), medtem ko imajo nekateri drugi uslužbenci podobnega delovnega mesta izobrazbo pravne ali bančniške smeri ter mednarodno priznane reference, še poroča Dnevnik.

Praprotnik je diplomiral iz politologije, pred nastopom funkcije v KPK pa je delal kot novinar.

Deli s prijatelji