OKOLI 140 KM/H

Pozor! Zaradi vetra razglašen oranžni alarm

Objavljeno 05. marec 2015 08.54 | Posodobljeno 05. marec 2015 08.54 | Piše: P. Pa.

Najmočnejši veter pričakujejo v četrtek popoldne in v noči na petek.

Veter je danes prevzel oblast na ulicah in cestah

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje (Arso) opozarja na močan veter, ki bo pihal od srede zvečer do vključno petka. V sredo zvečer bo na Primorskem zapihala burja, ki bo predvidoma najmočnejša v četrtek, ko bo v sunkih dosegala hitrosti okoli 140 kilometrov na uro. Za četrtek so razglasili oranžni alarm za vso državo.

Najmočnejši sunki se bodo pojavljali predvsem v Vipavski dolini, pa tudi v okolici Ilirske Bistrice in na Bovškem. Drugod na Primorskem bodo sunki dosegali okoli 100 kilometrov na uro. V notranjosti Slovenije se bo veter okrepil v noči na četrtek in v četrtek dopoldne. Najmočnejši veter pričakujejo v četrtek popoldne in v noči na petek, ko bodo sunki severnega do severovzhodnega vetra dosegali hitrosti okoli 80 kilometrov na uro.

Vrata in okna naj bodo zaprta

Oranžni alarm bo z izjemo osrednje Slovenije in Dolenjske veljal tudi v petek. Veter bo predvidoma postopno oslabel v petek popoldne in zvečer, so zapisali na spletnih straneh Arsa.

Ob oranžni stopnji ogroženosti lahko veter lomi veje in podira drevesa, lahko odkriva strehe, ovira promet. Gibanje na prostem je lahko zelo oteženo in nevarno. Morje je lahko močno vzvalovano.

Ob morebitnem pojavu močnega vetra pri Arsu svetujejo, da ostanete v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Ne vključujte se v promet, če ni nujno. Plovila naj bodo privezana na varnih privezih. Ostanite na kopnem. V splošnem priporočajo veliko previdnost in upoštevanje navodil organov civilne zaščite.

Deli s prijatelji