ZALIVALO NAS BO

Pozor: vse do vikenda nas bo zalivalo

Objavljeno 13. oktober 2015 21.39 | Posodobljeno 13. oktober 2015 21.39 | Piše: Mo. S.

Ob večdnevnem deževju napovedujejo tudi poplave. V kolikšnem obsegu, bomo še videli.

Letošnji april nam je po sušnem obdobju prinesel obilico dežja.

LJUBLJANA – Napovedi vremenoslovcev se uresničujejo. Zjutraj so padavine zajele večji del Slovenije, zvečer in ponoči pa se bodo le še okrepile.

»Pogosto bo deževalo vsaj do petka, mogoči so dolgotrajnejši nalivi, ponekod tudi nevihte. V torek bo glavnina padavin nad zahodno Slovenijo, v sredo in noči na četrtek pa tudi nad južno in osrednjo Slovenijo,« napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

image 
Napoved količine in razporeditve padavin za sredo ob 18. uri. (Vir: Arso) 
image 
Takole pa bo v noči na četrtek: najhuje bo na jugu in v osrednjem delu države. (Vir: Arso) 

Deževalo bo vse do petka, nato se bo umirjalo

Do petka zjutraj bo skupna količina padavin na zahodu in jugu več kot 150 milimetrov, lokalno lahko tudi več kot 200, drugje pa bo padlo med 50 in 100, morda tudi do 150 milimetrov padavin.

V hribih zahodne Slovenije je danes padlo od 20 do 40 milimetrov padavin, do noči na petek pa jih bo še med 100 in 200. V sredo bodo padavine sicer močnejše na zahodu, jugu in v osrednjem delu države, v četrtek pa tudi na vzhodu. V petek bodo sicer pojenjale, vendar bodo lahko pustile precej neugodne posledice.

Meja sneženja bo večinoma nad 2000 metri nadmorske višine.

Pripravite se (tudi) na obsežnejše poplave

»Zaradi velikih skupnih akumulacij padavin in že predhodne namočenosti ter visokih vodostajev rek je v prihodnjih dneh pričakovati močno naraščanje vodotokov,« še pravijo.

Ponoči in v sredo bodo lahko močneje narasle manjše reke in hudourniki, pri čemer lahko pride tudi do razlivanja na izpostavljenih mestih, zlasti na jugozahodu in v osrednjem delu države. V sredo popoldne in v noči na četrtek bodo reke po državi ponovno močneje narasle, še posebej v južni in osrednji Sloveniji.

Oranžno opozorilo

V četrtek in petek se bo naraščanje nadaljevalo, posamezne reke pa lahko poplavijo tudi v širšem obsegu. Arso je tako objavil tudi oranžno opozorilo, torej drugo najvišje.

Do srede dopoldne bo povečano tudi plimovanje morja, ki lahko tako poplavi nižje predele obale.

Spodaj lahko spremljate radarsko sliko padavin, ki prikazuje, kje trenutno najbolj dežuje in kaj se še pripravlja. (Vir: Arso)

Deli s prijatelji