NEVARNO

Pozor! V parku nastavljajo strup, sedem psov je že poginilo

Objavljeno 17. januar 2015 20.29 | Posodobljeno 17. januar 2015 20.29 | Piše: P. Pa.

Tak strup je v večini primerov za psa usoden, saj napade dihalni center in povzroči zadušitev.

Fotografija je simbolična.

MARIBOR – Najmanj sedem psov naj bi v Mariboru poginilo zaradi strupa, nastavljenega v mestnem parku. Še enkrat toliko pa naj bi jih pravočasno rešili, so zapisali na spletni strani Pesmojprijatelj.si. Lastniki so prepričani, da je za smrt njihovih štirinožnih prijateljev kriv nastavljen strup, zato so o tem že obvestili policiste, ki pozivajo oškodovance, naj pridobijo veterinarsko potrdilo in nato zadevo prijavijo.

Kaj se s kužkom dogaja?

Na spletni strani lastnikom psov svetujejo, naj jih nikar ne puščajo brez nadzora, in dodajajo, da so v primeru, ko pes zaužije strup, lahko usodne že minute. Lastniki naj bodo pazljivi, če je pes zaužil polžomor in na njegovo počutje po sprehodu. V primeru, da so izbljuvki modro-zelene barve, pa je ukrepanje nujno.

Znaki zastrupitve se sicer pojavijo že v nekaj minutah: to pa so oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje zavesti. Mogoči so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nenadzorovano izločanje, pojavi se lahko driska. Dodali so še, da je tak strup v večini primerov za psa usoden, saj napade dihalni center in povzroči zadušitev.

Deli s prijatelji