VREME

Pozor, v Kopru namerili zelo visoko koncentracijo ozona

Objavljeno 27. julij 2012 18.49 | Posodobljeno 27. julij 2012 18.48 | Piše: Mi. S.

Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh.

Za konec tedna lahko pričakujemo izboljšanje vremena

LJUBLJANA, KOPER – Na merilnem mestu Koper je koncentracija ozona danes ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Merilno mesto je glede meritev ozona postavljeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa naj bi koncentracija upadla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti, poroča Agencija RS za okolje.

Kaj storiti pri povišani koncentraciji ozona?

Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Omenjeni znaki so mogoči pri otrocih in ljudeh, ki izvajajo aktivnosti na prostem. Ljudje naj se v času zelo visokih koncentracij izogibajo intenzivnim telesnim dejavnostim na prostem.

Nekaj nasvetov:

  • Koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj.
  • Ljudje naj v poletnem času prezračijo svoje domove v jutranjih urah, ob času zelo visokih koncentracij pa naj ne odpirajo oken in vrat.
  • Zunanje aktivnosti in dela naj ljudje izvajajo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.

 

 

 

Deli s prijatelji