ZAPOSLOVANJE

Pozor: v kateri panogi boste lahko dobili službo

Objavljeno 11. junij 2013 14.32 | Posodobljeno 11. junij 2013 14.13 | Piše: A. L.

Zaposlitvene možnosti so pozitivne v sedmih gospodarskih panogah izmed desetih.

Strelci naj ne stresejo iz rokava vseh svojih vrlih idej, sicer tvegajo narediti vtis nekoga, ki je sicer prijeten, a več govori.

LJUBLJANA – »Slovenski iskalci zaposlitve bodo v tretjem četrtletju lahko našli kar nekaj zaposlitvenih priložnosti, saj se optimizem slovenskih delodajalcev povečuje. Neto napoved zaposlovanja se je tokrat okrepila že drugo četrtletje zapovrstjo in dosegla najvišjo vrednost v tem letu. Od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, jih 15 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju/enoti, medtem ko 8 odstotkov vprašanih meni, da bodo v tretjem četrtletju 2013 zmanjševali število zaposlenih. Sicer pa 75 odstotkov delodajalcev, vključenih v raziskavo, ne načrtuje kadrovskih sprememb v obdobju od julija do septembra 2013, kar kaže na stabilnost slovenskega trga delovne sile v prihajajočih treh mesecih. Neto napoved zaposlovanja tako znaša spodbudnih +7 odstotkov, kar predstavlja rahlo izboljšanje v primerjavi z rezultati za drugo četrtletje letos, saj se je neto napoved zaposlovanja izboljšala za dve odstotni točki, medtem ko je napoved v primerjavi z istim obdobjem lani za dve odstotni točki upadla,« kaže Manpower raziskava napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje 2013.

Zaposlitvene možnosti so pozitivne v sedmih gospodarskih panogah izmed desetih – predvsem v panogah gostinstva in hotelirstva, finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter panogi oskrbe z elektriko, s plinom in z vodo. Podatki raziskave kažejo, da delodajalci v naslednjem četrtletju napovedujejo rast zaposlovanja v vseh štirih regijah.

Priložnosti v gostinstvu in hotelirstvu

»Po izredno pesimističnem začetku leta smo tokrat priča že drugemu zaporednemu tromesečju, ko delodajalci napovedujejo rast zaposlovanja. Tudi pogled v pretekla leta kaže, da so napovedi za tretje tromesečje vedno najbolj spodbudne, zato lahko z zmernim optimizmom zremo v prihajajoče mesece,« je pojasnila Romana Šercelj, direktorica prodaje v družbi Manpower Slovenija. »Če pogledamo po posameznih panogah, zmanjšanje števila zaposlenih napovedujejo le delodajalci iz panoge javnega sektorja in socialnih storitev. Ta trend je prisoten že eno leto in sovpada z varčevalnim programom vlade. O najmočnejših napovedih zaposlovanja za naslednje tri mesece poročajo delodajalci iz panoge gostinstva in hotelirstva. Kljub pozitivni novici pa je povečevanje števila zaposlenih bolj sezonske narave, saj smo o podobnem trendu poročali tudi spomladi in poleti 2012. Spodbudno pa je, da delodajalci iz severovzhodne regije poročajo o najbolj optimističnih napovedih, odkar se je v prvem četrtletju 2011 raziskava pri nas začela izvajati.«

Gradbeništvo bo zaposlovalo

Napovedi zaposlovanja po posameznih gospodarskih panogah v naslednjem četrtletju kažejo na pozitivna pričakovanja v sedmih gospodarskih panogah od skupno desetih. Najbolj optimistično napoved beležijo delodajalci v panogi gostinstva in hotelirstva, in sicer neto napoved zaposlovanja znaša +20 odstotkov, kar je za 12 odstotnih točk več kot v prejšnjem četrtletju. O spodbudnih napovedih zaposlovanja poročajo tudi delodajalci iz panoge finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +15 odstotkov, in iz panoge oskrbe z elektriko, vodo in s plinom, kjer poročajo o neto napovedi zaposlovanja +12 odstotkov. Najbolj opazno rast so napovedali delodajalci v gradbeništvu, saj se je neto napoved zaposlovanja iz preteklega četrtletja povečala za 13 odstotnih točk in znaša +11 odstotkov. Bolj zadržani bodo delodajalci v proizvodni panogi, kjer poročajo o neto napovedi zaposlovanja +7 odstotkov, ki je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem boljša za pet odstotnih točk, v primerjavi z istim obdobjem lani pa je upadla za eno odstotno točko.

Delodajalci iz panoge javnega sektorja in socialnih storitev za tretje četrtletje poročajo o najšibkejših zaposlitvenih možnostih; napoved znaša –4 odstotkov, kljub temu pa so zaposlitvene možnosti za dve odstotni točki boljše v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.

Največ zaposlitev v severovzhodni regiji

Na regionalni ravni delodajalci iz vseh štirih slovenskih regij poročajo o pozitivnih zaposlitvenih možnostih za prihajajoče četrtletje. Največjo rast zaposlovanja napovedujejo delodajalci severovzhodne regije, kjer neto napoved znaša +12 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved boljša za štiri odstotne točke, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za eno odstotno točko. V jugovzhodni regiji neto napoved zaposlovanja znaša +7 odstotkov, kar je za dve odstotni točki več kot v prejšnjem četrtletju. Po napovedih delodajalcev bodo iskalci zaposlitve imeli nekaj priložnosti za zaposlitev tudi v jugozahodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +5 odstotkov in v osrednji regiji z neto napovedjo zaposlovanja +3 odstotkov.

Deli s prijatelji