PREVIDNO

Pozor, v Jadranskem morju opažen morski pes

Objavljeno 02. julij 2013 13.00 | Posodobljeno 02. julij 2013 13.00 | Piše: A. L.

Presenetil je skupino potapljačev.

CRES, KRK – Ob otoku Plavnik se je potapljalo kakšnih 20 potapljačev, ko so na globini 37 metrov zagledali morskega psa. »Najprej je plaval pod nami, nato pa se je obrnil in zaplaval neposredno proti nam. Gledali smo se dobesedno iz oči v oči,« je za hrvaški Novi list povedal potapljač Karleto Vincan in dodal, da so se zavedali, da v takšnih razmerah ni pravi čas za paniko. Trojec, ki je edini iz skupine videl in ovekovečil tri in pol metre dolgega morskega psa, si je oddahnil šele, ko se je morski pes preprosto obrnil in odplaval stran.

»Ni nam bilo vseeno. Saj veste, kako ima strah velike oči ... Na prvi pogled se nam je zdelo, da je dolg sedem ali osem metrov, a smo ga kasneje 'skrajšali',« v smehu pripoveduje Karleto.

Bil je sivi morski pes

Z ribiči so pozneje ugotovili, da naj bi šlo za sivega morskega psa šesteroškrgarja (Hexanchus griseus). Največji, ki so ga ujeli v Jadranskem morju, če gre verjeti vikipediji, je meril kar 496 centimetrov. Njegove glavne značilnosti so top nos, šest škržnih poklopcev na vsaki strani, oči ima fluorescentne barve, telo pa je sivo črne do čokoladno rjave barve. Na boku ima svetlejšo črto, plavutke pa so skoraj bele. Na spodnji čeljusti ima šest vrst zob, kar kaže, da gre za predatorja, ki se prehranjuje s tistim, kar ujame.

Deli s prijatelji