BLIŽA SE ZIMA

Pozor, temperature v prihodnjih dneh tudi pod ničlo

Objavljeno 03. oktober 2013 17.42 | Posodobljeno 03. oktober 2013 12.08 | Piše: A. K.

Sončnih dni bo vse manj. Dnevi bodo krajši in oblačni, zato se bo tudi ozračje ohlajalo.

Vreme bo bolj ali manj dolgočasno, sonce bo morda pokukalo na plan proti koncu tedna

LJUBLJANA – Narava nam je v zadnjih dneh pokazala, da so se topli dnevi poslovili vse do prihodnjega leta. Temperature so se krepko spustile, ponekod tudi skoraj do ničle, v prihodnjih dneh pa nas bo ob jutrih še bolj zeblo.

»Jutrišnje jutro bo bolj jasno, osrednja Slovenija in nekateri drugi deli Slovenije bodo oviti v meglo, zato bo tudi več možnosti, da se bo temperatura ponekod spustila pod ničlo, predvsem v Ratečah, na Babnem Polju in v Kočevju,« nam je povedal vremenoslovec Andrej Pečenko.

Vse manj sonca, morda tudi sneg

Take temperature sicer niso običajne za začetek oktobra. »Prej ali slej pride kaj takega. Tla so še vedno razmeroma topla, to pa pomeni, da se še vedno malce segreva in da ne gre za ekstremno slano, se pa mraz čuti,« pravi Pečenko.

Lani oktobra je zapadel prvi sneg in ista zgodba bi se lahko ponovila tudi letos. »Mogoče je. V Ljubljani so temperature pod 4 stopinje Celzija v prvih desetih dneh redke, kasneje pa seveda obstaja večja možnost za to. Noč se daljša, in če se zgodaj zjasni in je zrak dovolj hladen, se lahko ozračje toliko ohladi, da se sneženje spusti do nižin,« je pojasnil Pečenko.

Vse manj bo tudi sončnih dni, prihodnji teden bo predvsem oblačen. »In potem ni tiste energije, ki bi ogrevala ozračje, zato se temperature čez dan ne morejo dvigniti. Povprečne dnevne temperature počasi upadajo, saj je sonce manj močno.«

Vreme danes in v prihodnjih dneh 

Danes bo po večini jasno. Po nižinah severne in osrednje Slovenije se bo pojavljala nizka oblačnost, ki se bo dopoldne počasi razkrojila. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

V petek bo tudi večinoma jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo tudi nekaj srednje in visoke oblačnosti. Še bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske malo pod 0, najvišje dnevne od 10 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

V soboto se bo od jugozahoda pooblačilo. Popoldne bo v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji rahlo deževalo. V nedeljo bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno deževalo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Deli s prijatelji