OZNAKE

Pozor, tako se izognete okuženim jajcem

Objavljeno 12. avgust 2017 13.52 | Posodobljeno 12. avgust 2017 13.52 | Piše: A. L.
Ključne besede: jajca oznake

Vsako jajce, ki ga kupite, mora biti označeno.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V zadnjih tednih je Evropsko unijo prizadela afera z jajci, ki lahko vsebujejo insekticid fipronil. Prisotnost tega so najprej odkrili v Belgiji, nato Nizozemskem, potem še v Nemčiji, Franciji in Šivci. Trenutno je v »afero fipronil« vključenih devet držav članic. Od prej naštetih še Velika Britanija, Italija, Poljska in Švedska, sporoča ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Nekaj več od 1500 sumljivih jajc je končalo v Sloveniji.

Kako vem, čigava jajca jem?

Če želite tudi sami vedeti, čigava jajca jeste, torej, od kod izhajajo, in se tako izogniti morebitnim že znanim državam, od koder bi lahko prišla potencialno okužena jajca, morate poznati oznake. Prav vsako jajce, ki ga kupite, mora biti označeno.

»Oznaka na jajcu je sestavljena iz številk in črk ter označuje način reje kokoši nesnic, geografski izvor jajca in proizvajalca. Prva številka označuje način reje kokoši nesnic. Tej oznaki sledi ISO-koda države porekla, nato pa najmanj štirimestna koda proizvajalca,« piše v prospektu ministrstva. 

image


Kaj je fipronil?

Fipronil je insekticid, ki se lahko uporablja v kmetijstvu (fitofarmacevtsko sredstvo, v Sloveniji ni dovoljen od leta 2004 za namene kmetijske rabe), v nekmetijske namene (biocid) in tudi kot sestavina veterinarskih zdravil. 

Kako vpliva na ljudi?

V primeru akutnih zastrupitev (npr. nepravilna uporaba veterinarskih zdravil in biocidov) so se pri ljudeh pojavili glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje v izpostavljenih predelih telesa, tesnoba s telesnim nemirom in krči. Znaki akutne zastrupitve so bili pri večini zastrupljencev blagi in prehodnega značaja.

Pazite otroke

Nemški inštitut za vrednotenje tveganja (BfR) je ocenil akutno tveganje za pojav škodljivih učinkov na zdravje ljudi zaradi uživanja jajc, onesnaženih s fipronilom. Pri oceni so kot najslabši mogoči primer upoštevali najvišjo izmerjeno količino fipronila v jajcih in piščančjem mesu ter podatke o zaužitih količinah teh živil. Tveganje so ocenili za populacijo otrok starih od dve do štiri leta in za odraslo populacijo.

Ocenili so, da pri odraslih občasno uživanje onesnaženih jajc in piščančjega mesa ne predstavlja tveganja za pojav škodljivih učinkov, medtem ko občasno uživanje onesnaženih jajc lahko predstavlja tveganje za zdravje otrok. To so ugotovili le za en vzorec jajc, v katerem je bila izmerjena največja koncentracija fipronila, medtem ko uživanje piščančjega mesa ne predstavlja tveganja za zdravje otrok. (Vir: Ministrstvo pristojno za kmetijstvo)

 

Deli s prijatelji