ODPOKLIC

Pozor, ta otroška pištola vsebuje preveč svinca in nevarnih ftalatov

Objavljeno 06. september 2014 19.21 | Posodobljeno 06. september 2014 19.21 | Piše: Mo. S.

Če imate igračo doma, je ne uporabljajte.

Nevarna igrača.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat RS je od EU prek sistema Rapex prejel obvestilo o neustrezni igrači. Gre za plastično pištolo za spuščanje milnih mehurčkov na baterije.

Opravljene analize za vzorec so pokazale, da je vsebnost ftalatov in svinca v igrači večja, kot je dovoljeno, modra LED-lučka ni ustrezne kategorije, izdelku tudi ni priloženih navodil za menjavo baterij. Igrača vsebuje di-(2-ethylhexyl) ftalat (DEHP), in sicer v količini 4,7 odstotka teže, koncentracija svinca pa je kar 98 mg/kg. Poleg tega izdelek ni pravilno označen, saj je znak za starostno omejitev nepravilne oblike.

Vse to lahko za zdravje predstavlja določeno tveganje, poroča zdravstveni inšpektorat.

Potrošnikom, ki so izdelek kupili, zato svetujejo, naj ga ne uporabljajo, ampak naj ga raje vrnejo prodajalcu.

Podrobnejši podatki o izdelku

  • Ime: Jiyong Flash Bubble Gun
  • Št. artikla: n.JY989-A n.JY989-A
  • Poreklo: Kitajska
  • Distributer: Zlata sreča, d. o. o., Stanetova 17, 3000 Celje

Nevarni ftalati

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so zapisali, da je uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke, ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta.

Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih) so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC in osvežilcih zraka.

Deli s prijatelji