POSLABŠANJE

Pozor: pripravite dežnike, močno nas bo zalivalo

Objavljeno 22. junij 2015 15.16 | Posodobljeno 22. junij 2015 16.19 | Piše: A. K.

Jutri bo dež od severa zajel vse pokrajine, sprva bodo vmes tudi nevihte. Pihal bo jugozahodnik.

Nadaljevalo se bo nestanovitno vreme.

LJUBLJANA – Vročih poletnih dni in visokih temperatur je za nekaj časa konec. V zadnjih dneh so te precej upadle, v prihodnjih dneh pa nas čaka še eno poslabšanje vremena. Dežurni vremenoslovec Uroš Strajnar nam je povedal, da bodo v torek močne padavine zajele vso državo.

Dodano ob 14.06: Po podatkih Agencije RS za okolje, oddelka za hidrološko prognozo, lahko v torek ob močnejših nalivih v večjem delu države hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki. Na izpostavljenih območjih bodo mogoča tudi razlivanja.

»Jutri bo veliko padavin – okoli 50, lokalno pa tudi do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Sreda bo že precej boljša, tu pa tam bomo imeli kakšno kratkotrajno ploho, v četrtek in petek pa bo sončno. Tako bo tudi v soboto in nedeljo, le da bomo spet imeli kakšno nevihto,« pravi Strajnar. Vreme za ta čas ni ravno tipično, tolikšen upad temperatur in toliko padavin se ponovita vsakih nekaj let. »Take ohladitve so sicer res kratkotrajne,« dodaja.

Vreme se bo izboljšalo prihodnji teden, ko se bodo temperature znova dvignile. »Naslednji teden se bodo temperature postopno dvigovale proti 30 stopinjam Celzija. Vsak dan bo kakšna stopinja več,« pravi Strajnar in dodaja, da ne bo tako vroče, kot je bilo pred kratkim. Na pravo poletje bomo torej morali še malce počakati.

Vreme po Sloveniji

Jutri bo oblačno. Padavine, delno nevihte, se bodo dopoldne od severa postopno razširile nad vso Slovenijo. Vmes bodo tudi močnejši nalivi. Sprva bo še pihal jugozahodnik, ob morju jugo, zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Hladneje bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 15, ob morju in na Goriškem okoli 19, najvišje dnevne od 12 do 21, na Primorskem in na jugu do 25 stopinj Celzija.

Do srede zjutraj bo dež večinoma ponehal, le na jugu bo še deževalo. Čez dan bo na Primorskem pretežno jasno, drugod spremenljivo oblačno s krajevni plohami. Burja na Primorskem bo postopno oslabela. V četrtek bo precej jasno, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Topleje bo.

Deli s prijatelji