POGOVOR Z ZDRAVNICO

Pozor: priljubljeno polivanje je lahko tudi usodno

Objavljeno 27. avgust 2014 12.44 | Posodobljeno 27. avgust 2014 12.44 | Piše: A. K.

Ljudem, ki niso prepričani o svojem zdravstvenem stanju, se tovrstno početje odsvetuje.

Polivanje z ledeno mrzlo vodo je obnorelo svet.

LJUBLJANA – Ledeni izziv oziroma polivanje z ledeno vodo je obnorel na milijone ljudi po vsem svetu, med njimi tudi številne zvezdnike, politike in druge vplivne ljudi. Opazovati nekoga, ki se zaradi šoka trese in vrešči, je sicer za marsikoga zabavno, a le redki so se pred tem početjem vprašali, kako nevarno je lahko in kakšne so lahko njegove posledice.

Zoprne posledice

Mag. Neno Kopčavar Gučer, specialistko družinske medicine, smo povprašali, kaj meni o priljubljenem polivanju z ledeno vodo. »Ljudje, ki niso povsem zdravi, bi imeli lahko zelo zoprne posledice. Govorim o srčnih in revmatskih bolnikih ter tudi tistih, ki imajo zoožitve ožilja. Gre lahko za precej škodljivo početje,« nam je povedala Kopčavar Gučerjeva.

Osebam, ki niso prepričani, kakšno je njihovo zdravstveno stanje, tovrstnega početja ne svetuje. »Tega jim ne bi svetovala, saj bi bilo lahko kaj takšnega za nekoga lahko zelo škodljivo,« pravi. Besede 'usodno' ni želela uporabiti, a tudi te ne izključuje.

Prepričajte se, da ste zdravi

»V skrajnem primeru tudi to. Denimo za nekoga, ki se ne zaveda srčne bolezni. Kakršen koli šok lahko pri srčnem bolniku, ki se svoje bolezni ne zaveda, povzroči infarkt. Sicer gre za ekstremen primer, vendar je teoretično povsem možen. Do tega lahko pride tudi pri zdravem človeku, in sicer zaradi podhladitve in motenj srčnega ritma,« je povedala naša sogovornica, ki ljudem svetuje, naj se prepričajo o tem, da so povsem zdravi.

»Svetujem jim, pa tudi tistim, ki vedo, da so bolniki, da pridobijo strokovno mnenje, preden se lotijo takšnega izziva,« meni.

Kaj pomeni polivanje z ledeno vodo (Ice Bucket Challenge)?

Gre za humanitarno akcijo, ki se trudi ozaveščati o obolelih z ALS oziroma amiotrofično lateralno sklerozo. ALS je napredujoča bolezen motoričnih živčnih celic v možganski skorji, možganskem deblu in v hrbtenjači. Pravila igre pa so takšna: nominiranec nominira še tri osebe, se polije z vedrom ledeno mrzle vode in/ali donira denar.
 


 

Deli s prijatelji