HIDROLOŠKO OPOZORILO

Pozor! Prihajajo močnejši nalivi

Objavljeno 15. november 2014 19.40 | Posodobljeno 15. november 2014 19.41 | Piše: Ma. F.

V noči na nedeljo bo ob krajevno izdatnih padavinah možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov v južni in zahodni Sloveniji, predvsem v porečjih Reke, Vipave in v Posočju.

Deževje je zajelo Slovenijo.

LJUBLJANA – Danes zvečer in v noči na nedeljo bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji možni močnejši nalivi, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Količina dežja lahko tam ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter.

Močnejše padavine z nevihtami in lokalnimi nalivi bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji znova možne tudi v noči na ponedeljek.

Porast manjših vodotokov

V noči na nedeljo bo ob krajevno izdatnih padavinah možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov v južni in zahodni Sloveniji, predvsem v porečjih Reke, Vipave in v Posočju. V nedeljo čez dan bodo v teh delih države narasle tudi večje reke, ki predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov.

Vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa bo pričela predvidoma ponovno naraščati v nedeljo.

Močnejše padavine (tudi nevihte) bodo predvidoma v naslednjih dveh nočeh, na ponedeljek in na torek, povečale vodnatost v državi. Predvsem v noči na torek se pričakuje ponovno hitrejše naraščanje ojezerjenih površin kraških polj v povirju Pivke, Loškega, Cerkniškega in Planinskega polja ter porast vodotokov na območju južne in zahodne Slovenije.

Gladina vode na Ljubljanskem barju ustaljena

Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje in narašča okoli 1 cm na uro. Gladina Cerkniškega jezera je ustaljena, na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini pa se gladine poplavnih voda znižujejo.

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode na Ljubljanskem barju je ustaljena, pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah pa počasi upada.

Deli s prijatelji