SPLETNE PREVARE

Pozor: prezrite obvestilo, drugače boste ob geslo in denar

Objavljeno 23. september 2014 19.58 | Posodobljeno 23. september 2014 19.58 | Piše: A. K.

Sporočilo je videti kot legitimno sporočilo banke, v katerem nas prevaranti pozivajo, naj se prijavimo v spletno banko.

Pazite se spletnih goljufij.

LJUBLJANA – Uporaba elektronskih bančnih poti je udobna, hitra in preprosta. Poleg vseh naštetih prednosti je elektronsko bančništvo tudi varno – če ste previdni. Uporabniki smo namreč pogosto najšibkejši člen, saj nevede odpiramo vrata zlorabam.

Nadgradnja, ki jo ponujajo prevaranti

Eno takšnih so v zadnjih dneh uporabniki prejeli na svoje elektronske naslove, v sporočilu pa jim prevaranti ponujajo varnostno nadgradnjo njihove spletne banke Hypo Alpe Adria. A le tisti pozornejši so opazili, da je slovenščina v sporočilu precej polomljena.

»Ne pozabite, da izpolnite obrazec vam preprečuje, da bi izgubili pomembno spletne informacije dostopne. Vabimo vse stranke, da izpolni obrazec prek zgornje povezave,« je zapisano v sporočilu.

Kraja gesel

V tem primeru gre za poskus kraje gesel (ribarjenje podatkov, phishing). Goljuf nam pošlje elektronsko sporočilo, ki je videti kot legitimno sporočilo banke, v katerem nas poziva, da se moramo nujno prijaviti v spletno banko. V sporočilu je tudi povezava, ki vodi na lažno stran, ki pa je videti identična spletni strani naše banke. Če tam vpišemo svoje geslo, ga pravzaprav posredujemo goljufu.

Začeli postopke

V Hypo Alpe Adrii so bili obveščeni o prevarah, uporabnike pa so opozorili, da elektronsko sporočilo nemudoma izbrišejo. »Začeli smo vse potrebne postopke, da se zadeva čim prej uredi, tudi v sodelovanju s pristojnimi zunanjimi službami. V primeru, da je kdo že kliknil na lažno povezavo, mu svetujemo, naj kontaktira s centrom Hypo HelDesk ali piše na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,« je sporočila tiskovna predstavnica Nataša Crnkovič.
 

Deli s prijatelji