UMIK

Pozor pred živilom, okuženim s salmonelo

Objavljeno 29. maj 2012 21.34 | Posodobljeno 29. maj 2012 18.53 | Piše: T. L.

Proizvodov Tempeh Starter Yeast in Super Starter Yeast zaradi morebitne okužbe s salmonelo ne uporabljajte.

Tempeh Starter Yeast.

LJUBLJANA – Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje je preko sistema EpiSouth prejel informacijo, da sta živili Tempeh Starter Yeast in Super Starter Yeast potencialno okuženi s salmonelo.

Živilo naj bi bilo distribuirano tudi v Slovenijo, vendar pa seznam prejemnikov trenutno še ni znan. Inšpektorat trenutno izvaja poizvedbe prek hitrega sistema obveščanja za živila in krmo (RASFF) pri ameriški agenciji za hrano in zdravila Food and Drug Administration (FDA) kot tudi neposredno pri ameriškem distributerju.

Dostopen tudi na Hrvaškem in Poljski

Po trenutno razpoložljivih podatki sta potencialno kontaminirani živili proizvedeni v Indoneziji, pakirani v embalažo po 30, 50, 250 in 1000 gramov – gre za zaprte plastične vrečke, deklaracija pa je na prilepljeni nalepki. Živilo je bilo mogoče kupiti neposredno pri ameriškem dobavitelju indonesianfoodmart.com, Rockville, MD, ZDA. Živilo je distribuirano v ZDA, Avstralijo, Kanado, Slovenijo, Novo Zelandijo, Poljsko, Hrvaško in še nekaj držav.  

Ker seznam prejemnikov spornega živila v Sloveniji še ni poznan, inšpektorat poziva vse, ki so živilo kupili, naj ga ne uporabljajo in naj ga neškodljivo uničijo ter o tem takoj obvestijo pristojni inšpektorat na telefonsko številko 01 434 5700 oziroma pošljejo elektronsko sporočilo na naslov rasff.irskgh(at)gov.si.

Deli s prijatelji