PREVARANTI NA DELU

Pozor: ne nasedite tej prevari na facebooku

Objavljeno 12. april 2016 19.21 | Posodobljeno 12. april 2016 19.21 | Piše: T. Pa.

Če dobite sporočilo o nagradni igri, nikar ne pošiljajte sporočil, lahko ste ob 50 evrov.

Tisti, ki so sistem posodobili na telefonu in ne prek računalnika, menda niso imeli težav.

LJUBLJANA – Bralka Tanja nas je opozorila na prevaro, ki je podobna kot ta, o kateri smo že poročaliimage. Povedala je, da je bila na spletni strani Nike Nagradne igre objavljena nagradna igra za telefon. »Danes dobim od njih tole pošto in prosim, da objavite o nategu kar se da hitro, da ne bodo ljudje oškodovani, ker je kolegica dobila isto sporočilo,« je zapisala.

V besedilu, ki nam ga je posredovala, so navodila domnevnemu dobitniku nagrade, ki mora za to, da ga razglasijo, potrditi svojo identiteto.

»Nagrajenci lažne nagradne igre po končanem žrebanju prejmejo obvestilo z navodilom "Pošlji SMS-sporočilo psc kupim 50 na številko 6888" in naj jim sporočijo kodo, ki jo bodo dobili v povratnem sporočilu. Uporabniki, ki sledijo tem navodilom, nagrade seveda ne prejmejo, ampak s tem sporočilom začnejo postopek za nakup predplačniške kartice Pay Safe Card v vrednosti 50 evrov. Ko kodo nakupa sporočijo facebook strani, jih tam zablokirajo, da ne morejo ničesar več komentirati niti na prevaro opozoriti ostalih. Na koncu tako ostanejo brez novega iPhona in brez 50 evrov,« so o nagradni igri napisali na policiji.

image

Očitno pa bralka in njena prijateljica nista edini. Zelo podobno sporočilo je prejel tudi bralec Miha, ki je sporočilo dobil prek aplikacije messenger. 

»Način storitve, ki je omenjen v tem primeru, ni nov. Poskus prevare poteka tako, da poskušajo storilci priti v stik s potencialno žrtvijo preko FB ali drugih omrežij, kjer reklamirajo lažne nagradne igre, za katere obljubljajo super nagrade za skoraj nič dela,« so zadevo komentirali na policiji.

Opozarjajo pa še: »Za npr. lažne facebook strani za 'nagrajence' velja, da po navadi izbirajo mlajše spletne uporabnike, saj računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.«

Če ni prepričani, ali je nagradna igra lažna, pa obstaja nekaj enostavnih načinov, da to preverite, sporoča policija:

»Slovenska zakonodaja sicer zelo natančno opredeljuje pogoje nagradnih iger. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zelo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci in še množica drugih informacij. Če vse to ni
navedeno, potem nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo in je
najverjetneje lažna.

Take 'nagradne igre' lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije.«

Kako lahko policija v tem primeru ukrepa?

»Možnost izsleditve storilcev in pridobitve izgubljenih sredstev je v tovrstnih primerih zaradi mednarodnih elementov otežena,« pravijo. Preiskava je še bolj otežena, saj mora policija v predkazenskem postopku podatke pridobiti s spletnih stražnikov v tujini, zato policija tudi sodeluje s tujimi varnostnimi organi tako, da na podlagi zaprosil pridobivajo potrebne podatke. Ker imajo v nekaterih državah drugačno zakonodajo kot pri nas, je v določenih primerih potrebna tudi mednarodna pravna pomoč.

V takih primerih policija na pristojen pravosodni organ (tožilstvo) poda pobudo, s katero predlaga, da na podlagi kazenskopravne pomoči zaprosi tuji pravosodni organ določene države, da opravi določene aktivnosti ali pridobi potrebno dokumentacijo,« pojasnjujejo. »Pridobitev podatkov s tovrstnim postopkom podaljšuje preiskavo, uspešnost pa je odvisna od posameznih primerov.«

Deli s prijatelji