DAVEK NA NEPREMIČNINE

Pozor, na Gursu gneča, ne pozabite se naročiti

Objavljeno 10. januar 2014 16.32 | Posodobljeno 10. januar 2014 16.32 | Piše: A. K.

Ob naročilu bo treba podati enotno matično številko občana, saj bo za enega lastnika predviden en termin.

Gneča pred vrati.

LJUBLJANA – Geodetska uprava RS (Gurs) bo sistem naročanja na termine, v katerih bodo lahko lastniki uredili podatke o nepremičninah, uvedla z naslednjim tednom. Lastniki se bodo lahko na termin naročili prek spletne aplikacije, namenjene spremembi podatkov o nepremičnini, ali prek telefona, dogovorili pa se bodo lahko za obisk v kateri koli geodetski pisarni, je povedal vodja Gursa Aleš Seliškar.

20 minut do ene ure

Ob naročilu bo treba podati enotno matično številko občana, saj bo za enega lastnika predviden en termin, in število nepremičnin, saj bo od tega odvisno, koliko časa bodo rezervirali. Predvidoma bo imel v začetni fazi lastnik na voljo od 20 do 60 minut.

Na Gursu beležijo močno povečan obisk zaradi prihajajočega davka na nepremičnine, lastniki pa v približno polovici primerov pridejo v geodetske pisarne podatke le preverjat, ne spreminjat. Na Gursu lastnikom svetujejo, naj podatke preverijo prek spleta oziroma pri njih naročijo izpisek, za osebni obisk pa naj se lastniki odločijo le takrat, ko je treba urediti podatke, ki se jih ne da prek spleta oziroma v drugih postopkih.

Povečalo se je število vlog

Močno se je tudi povečalo število vlog za vpis osebne služnosti v zemljiški knjigi – zavezanec za davek na stanovanjske nepremičnine po stopnji 0,15 odstotka bo namreč lahko tudi imetnik osebne služnosti na celotni nepremičnini, ki bo imel tam tudi stalno prebivališče. Kot je povedala okrožna sodnica Jaša Trklja, so samo v decembru prejeli 1984 vlog, medtem ko jih je bilo sicer na mesec med 200 in 300.

Predlog za vpis osebne služnosti, za katerega je potrebna sklenjena pogodba, se vloži po elektronski poti, medtem ko je spremembe že vpisane osebne služnosti mogoče urediti osebno na oddelkih sodišč za zemljiško knjigo. Vpogled v elektronsko zemljiško knjigo je mogoč prek portala e-sodstvo in je brezplačen.

Vse odvisno od stanja nepremičnine

Trajanje postopka vpisa je odvisno od stanja na nepremičnini, pravi Trklja. Če ni plomb, se sklep izda v treh do štirih dneh, pravnomočen pa je, če ni pritožb, lahko nato v roku tedna dni. Vloge, ki so do zdaj prispele, se bodo že upoštevale pri informativnih izračunih.

Deli s prijatelji