ODPOKLIC

Pozor, igrača sladka mama je nevarna

Objavljeno 19. avgust 2014 09.22 | Posodobljeno 18. avgust 2014 22.31 | Piše: T. L.

Tisti, ki so igračo že kupili, naj jo vrnejo v trgovino, kjer je bila kupljena.

LJUBLJANA – Zaradi presežene vrednosti ftalatov je s trga odpoklicana igrača za otroke sladka mama (Dolce Mamma). Čevlji lutke namreč vsebujejo ftalate: 7, 1 % teže 2-etilheksilftalat (DEHP) in 4, 9 % teže diizononilftalat (DINP).

Kot ob tem pojasnjujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta.

ZPS svetuje, da če imate igračo doma, jo takoj odstranite iz dosega otrok. V trgovini, kjer je bila kupljena, potrošniki dobijo povrnjeno kupnino.

Kaj so ftalati DEHP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih)? So toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC in osvežilnikih zraka.

Podatki o izdelku:

Kategorija: igrače
Izdelek: plastična lutka z dodatki
Znamka: Hai Sheng Toys
Ime: Dolce Mamma
Številka modela: AP1209-2/12N2
Črtna koda: EAN 8010380366971
Datum proizvodnje: januar 2012
Opis: plastična lutka, konj in pripomočki za urejanje frizure 
Dežela porekla: Kitajska

 

Deli s prijatelji