POPLAVE

Pozor! Drava bo poplavila Maribor, v Ilirski Bistrici kritično

Objavljeno 07. november 2014 17.27 | Posodobljeno 07. november 2014 18.49 | Piše: Ma. F., Mo. S.

Pretok Drave naj bi jutri dosegel okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo.

LJUBLJANA – Ob nadaljnjem deževju lahko še vedno hitro narastejo in poplavijo tudi druge manjše reke na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Reka Reka je močno narasla v zgornjem toku, v prihodnjih urah bo ponovno močno narasla v srednjem in spodnjem toku. Danes popoldne in v noči na soboto bo poplavljala ob strugi. Možna so tudi razlitja na območjih redkih poplav.

Reke Cerkniščica, Iška, Ižica in Borovniščica ponovno naraščajo. Dotok zalednih voda je še vedno velik, zato se poplavne razmere na območju južnega roba Ljubljanskega barja ponovno zaostrujejo. Voda lahko ponovno poplavi tudi na območjih redkih poplav. Ljubljanica bo danes in jutri še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo v noči na soboto presegla pretok 300 m3/s.

Utegne se ponoviti nočni scenarij

Kot kažejo zadnje informacije, pa najhujšega na območju Cerknice še ni konec. Kot je za Val 202 povedal poveljnik CZ Srečko Šestan, je na Cerkniškem mogoča ponovitev nočnega dogajanja.

Tudi župan Loške doline Janez Komidar je izrazil veliko zaskrbljenost: »Vsa Loška dolina je pod vodo, razmere se dramatično poslabšujejo.« Pravi, da v Loški dolini objekti sicer niso tako ogroženi kot na Cerkniškem, a takšnih razsežnosti zjutraj vendarle niso pričakovali. »Ko smo že mislili, da se zadeve umirjajo, se je po 12. uri znova usulo obilno deževje,« je pojasnil in dodal, da voda še kar narašča, čeprav je vodna gladina že zdaj takšna, kot je bila ob januarskih poplavah, ki so bile za tamkajšnje prebivalce katastrofalne. »Bojim se, kaj se bo dogajalo do jutra,« je zaskrbljen, boji se tudi za življenja. S pogorja Javornikov in Snežnika v dolino namreč priteka veliko vode, ki bo nekam morala odteči ...

V zadnjih 12 urah je na območju južne in osrednje Slovenije padlo še od 20 do čez 60 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Še bo deževno, sprva tudi z možnostjo krajevnih nalivov predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Predvidena količina padavin do sobote zvečer je še dodatnih 30 do okoli 80, lokalno predvsem v južni Sloveniji lahko tudi več, v severovzhodni Sloveniji večinoma manj kot 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Ilirska Bistrica: prihaja drugi poplavni val

Ob 15.15 se je oglasil alarm v Ilirski Bistrici, je poročal Val 202. Položaj naj bi bil kritičen, da je tam trenutno najhujše, pa je povedal tudi Šestan. Poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Janko Slavec je za STA povedal, da reka Reka v svojem zgornjem toku zaradi obilnih padavin ponovno narašča, zato v večernih urah pričakujejo drugi poplavni val, ki naj bi prizadel staro mestno jedro.

Katastrofalno stanje na Igu

Župan Iga Janez Cimperman je za MMC dejal, da je stanje v njihovi občini katastrofalno. Aktivirali so vse svoje gasilce, da so pomagali in reševali ljudi, tudi dojenčke in mamice, ter jih nato poslali v bolnišnico, je opisal razmere in dodal, da je v njihovi občini hujše, kot je bilo v obsežnih poplavah leta 2010.

Povečevanje pretoka Drave

Poplavne razmere na kraških poljih se ponovno zaostrujejo. Ponovno naraščajo reke na območju Ribniške doline. Ojezerjene površine v Ribniški in Dobrepoljski dolini se postopno povečujejo. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine na območju dolenjskega in notranjskega krasa.

Vipava je v zgornjem toku začela ponovno naraščati, prav tako tudi njeni pritoki. Popoldne in v noči na soboto se lahko razlije tudi na območja redkih poplav.

Rižana močneje narašča in se lahko v prihodnjih urah razlije v manjšem obsegu.

Po zadnjih podatkih je imela reka Drava na mejnem profilu z Avstrijo pretok ob 12. uri 1200 m3/s, do konca dneva se bo postopno povečal do 1500 m3/s. Drava poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi. V soboto sredi dneva je možno povečanje pretoka tudi do okoli 1700 m3/s. Ob tem bo Drava poplavila izpostavljena območja in posamezne objekte ob strugi, zlasti na območju Dravograda ter med Mariborom in hrvaško mejo.

Sava bo dosegla pretok 2100 m3/s

Sava v srednjem in spodnjem toku poplavlja na izpostavljenih mestih. Predvidoma v noči na soboto bo v Jesenicah na Dolenjskem dosegla pretok okoli 2100 m3/s.

Predvidoma v noči na soboto bo reka Krka presegla opozorilni pretok in se razlila na območju pogostih poplav. V Podbočju je pričakovan pretok 220 m3/s.

Deli s prijatelji