TEKAŠKI NORCI

Pozor, če greste s Pahorjem, vam grozi kap

Objavljeno 21. avgust 2012 17.00 | Posodobljeno 21. avgust 2012 18.01 | Piše: A. L.

Če boste tekli v vročini, naj bo to tek po senci, ki mora biti krajši, v blažjem tempu in z več odmori. Še posebej pa: vzemite nekoga s seboj.

VELENJE, LJUBLJANA – Predsedniški kandidat Borut Pahor je danes ob 15. uri povabil »tekaške norce«, da se mu pridružijo pri teku po Velenju. Na Inštitut za varovanja RS (IVZ) smo vprašali, kaj tek pri dobrih 30 stopinjah Celzija, kot jih imamo danes, pomeni za telo, in kakšne zdravstvene težave lahko pričakuje tekač.

Kaj vse vam grozi, če tečete ob največji vročini

»Velika obremenitev s toploto od zunaj pomeni za telo obremenitev, za telo nekoga, ki se giblje, tudi tekača, je boj za ravnovesje v telesu še težji. Telo v ravnovesju ostaja primerno toplo, da lahko potekajo življenjski procesi. Pri teku (z delom mišic) proizvajamo dodatno toploto. Najpomembnejši način odvajanja toplote pri veliki obremenitvi s toploto in z gibanjem je znojenje. Da z znojenjem uspešno odvajamo toploto, ozračje ne sme biti preveč vlažno, moramo biti pravilno oblečeni, tako da znoj lahko hlapi, imeti moramo zadosti tekočine, da se lahko potimo. Pri fizični obremenitvi nastaja torej nekakšna tekma, 'kdo bo koga'. Kri zaradi napora teče v mišice in da bi se ohlajali, mora biti tudi koža bolje prekrvavljena, srce je zato bolj obremenjeno, pospešeno se potimo in izgubljamo tekočino … In zato pri taki obremenitvi poleg užitka, ki ga prinaša tek, lahko prežijo na nas nevarnosti. Lahko se preveč zmanjša količina tekočine v telesu, srčno-žilni sistem je zaradi napora gibanja in ohlajanja lahko preobremenjen. Ker porabljamo veliko energije, jo lahko porabimo prej, kakor smo sicer pri teku 'navajeni' ...«

Grozijo nam torej toplotna izčrpanost, ki se lahko stopnjuje do omedlevice ali vročinske kapi, vročinski krči, dehidracija (izsušenost), hipoglikemija (pomanjkanje sladkorja v krvi), sončne opekline …« odgovarjajo na IVZ.

Če greste teč ob visokih temperaturah, ne pojdite sami

»Če boste tekli v vročini, naj bo to tek po senci, ki mora biti krajši, v blažjem tempu in z več odmori. Vedno pa velja: potrebna je dobra priprava – zadosti ustrezne pijače in hrane pred tekom, zaščitna krema (faktor vsaj 30, ki jo je zaradi znojenja treba večkrat nanašati tudi med tekom). Bolje je teči skupaj z nekom, če bi potrebovali pomoč. Med tekom je potrebno dobro poznavanje in opazovanje samega sebe in sotekačev ter dosledno nadomeščanje tekočin in elektrolitov in mineralov ter zadosten vnos sladkorjev med naporom (tudi rekreativni športniki večinoma že poznajo veliko izgubo tekočin, ki jo lahko ocenimo s tehtanjem pred tekom in po njem) ter pravilna regeneracija po teku,« še svetujejo.

Zaradi vsega naštetega svetujejo tek ob hladnih jutrih ali ob poznih večerih. Večje napore v največji vročini odsvetujejo še posebej starejšim in bolnikom.

Deli s prijatelji