PRIMERJAVA

Poznate pasti mobilnih paketov neomejenih količin?

Objavljeno 20. september 2014 18.18 | Posodobljeno 20. september 2014 18.18 | Piše: Mo. S.

Nekateri operaterji paketov neomejenih klicev, sporočil in prenosa podatkov ne ponujajo.

LJUBLJANA – Uporaba mobilnih telefonov je postala nuja. Ker v tem času le težko najdemo koga, ki mobilnika ne uporablja, pa mobilni operaterji pripravljajo vedno nove ponudbe, da bi zadostili željam uporabnikov in si zagotovili njihovo zvestobo.

Ker se je s prihodom pametnih telefonov povečalo tudi število uporabnikov spleta prek telefona, smo preverili, kakšne možnosti ponujajo slovenski mobilni operaterji – natančneje, ali ponujajo možnost neomejenih klicev, pošiljanja SMS- in MMS-sporočil ter prenosa podatkov.

Neomejeno, a pri prenosu podatkov nastopi »princip pravične uporabe«

V Telekomu Slovenije uporabnikom za neomejeno komunikacijo nudijo pakete Mobitel Neomejeni, ki vključujejo neomejene klice in pošiljanje SMS- ter MMS-sporočil v vsa slovenska omrežja, se pa med seboj razlikujejo po vključenih količinah prenosa podatkov. »Tako paket Mobitel Neomejeni B za 23 evrov mesečno uporabnikom omogoča neomejene klice in pošiljanje sporočil ter 512 MB prenosa podatkov, paket Mobitel Neomejeni C pa za 29 evrov na mesec 3 GB prenosa podatkov,« so nam sporočili iz Telekoma.

Paketa Neomejeni D in Poslovni Neomejeni D pa sta namenjena najzahtevnejšim uporabnikom. »Oba paketa za mesečno naročnino 39 evrov poleg neomejenih klicev in sporočil SMS/MMS vključujeta tudi neomejen prenos podatkov v domačem omrežju. Pri tem velja princip pravične uporabe storitev prenosa podatkov, ki stopi v veljavo pri 15 GB prenesenih podatkov v omrežju Telekoma Slovenije. Nato se hitrost prenosa podatkov zniža na 64 kb/s v smeri do uporabnika in 64 kb/s v smeri od uporabnika, prenos podatkov pa je uporabnikom še vedno na voljo in se dodatno ne zaračunava,« so še pojasnili.

Simobil izvaja podobno prakso kot Telekom

Pri Simobilu so, tako pravijo, lani kot prvi v državi uvedli pakete Neskončni. »In ker za manj kot 18 evrov uporabnikom ni več treba skrbeti, kam kličejo, so paketi postali uspešnica, za katero se odloči velik delež naših strank,« pravijo. Resnično neskončen pa je pri Simobilu paket Neskončni L. »Za 39,99 evra na mesec ima uporabnik na voljo neskončno število klicev in SMS-sporočil v Sloveniji ter neskončno prenosa podatkov. Tu nastopi podobna praksa kot pri Telekomu Slovenije: po preseženi vključeni količini prenosa podatkov v Simobilovem omrežju (15 GB) se hitrost prenosa podatkov zmanjša na 64 kbit/; uporabnik tako mobilni internet lahko še vedno uporablja, cena nad vključeno količino (15 GB) pa je 0 evrov, so nam odgovorili.

Pri Tušmobilu lahko preneseš več podatkov

Iz Tušmobila so nam sporočili, da so ob sedemletnici delovanja pripravili nove naročniške pakete, ki ponujajo neomejene količine minut v vsa slovenska omrežja, neomejeno število esemesov in ememesov ter različne količine prenosa podatkov – med njimi je tudi paket z neomejenim prenosom podatkov. Paket, ki ponuja vse neomejeno, se imenuje Premium XL, njegova cena pa je 39,90 evra na mesec. Pri porabi 25 GB se hitrost prenosa zniža na 128 kbit/s.

Telemach in Debitel z omejitvijo prenosa podatkov

Pri Telemachu neomejenih paketov ne ponujajo, imajo pa dva paketa, ki po njihovih podatkih »zadovoljujeta potrebe večine uporabnikov glede na njihovo maksimalno porabo«. Gre za paketa MOB 30 in MOB 20 (ta pride na trg 15. septembra). Za prvega je treba odšteti 30, za drugega pa 20 evrov mesečno. V ceno so všteti brezplačni klici v omrežju Telemach, 1000 minut klicev v preostala omrežja, 1000 SMS- in MMS-sporočil ter 2 GB prenosa podatkov.

Debitel ponuja različne pakete, ki imajo neomejeno količino klicev, SMS-sporočil in omejeno količino prenosa podatkov. Še največjo količino prenosa podatkov tako ponuja paket NonstopD 3 GB, ki za ceno 27,99 evra vsebuje neomejeno število klicev in poslanih esemesov ter prenos 3 GB podatkov, so nam sporočili.

T-2: le 5 GB podatkov

»Vsi naši klasični mobilni paketi S, M, L, XL, XXL in XXXL že v osnovni mesečni naročnini vsebujejo neomejeno število pogovorov znotraj omrežja T-2,« pa so nam sporočili iz tega operaterja. Pravijo, da imajo tudi novost, in sicer nov mobilni paket TOP, ki ga uvajajo v naslednjih dneh. »Paket nima mesečne naročnine, stranka dejansko plača toliko klicev (sporočil, podatkovnega prenosa), kolikor jih porabi, ko pa doseže znesek klicev 9,99 evra, se ji račun ne zvišuje več in tako lahko neomejeno kliče, pošilja sporočila ali uporablja prenos podatkov, ne da bi plačala več kot 9,99 evra za posamezno storitev na mesec,« so nam odgovorili.

Če torej uporabljate vse tri storitve (klici, SMS-sporočila in prenos podatkov), boste za paket odšteli največ 29,97 evra na mesec. A pozor, hitrost prenosa podatkov se ne omejuje do mesečne porabe 5 GB v omrežju T-2 in do 200 MB v omrežju Simobil. Če uporabnik količino prenosa podatkov preseže, se mu hitrost prenosa podatkov zmanjša na 64 kbit/s.

Deli s prijatelji