GRAFITI

Pozivi k uboju Janše varuhinje človekovih pravic ne skrbijo

Objavljeno 14. avgust 2012 09.45 | Posodobljeno 14. avgust 2012 09.47 | Piše: P. J.

Zdenka Čebašek Travnik pravi, da pri sovražnem govoru družbeno močnejši odvzema dostojanstvo šibkejšemu, osebe na javnih funkcijah pa po njenem ne sodijo med družbeno šibkejše.

LJUBLJANA – Po Ljubljani je mogoče najti pravo paleto grafitov, ki so sovražno naravnani proti predsedniku vlade Janezu Janši. Napisi, kot so »Ubi Janšu«, »Zoki ubi Janšu«, slika Janše s hitlerjevskimi brki in z duhovniškim kolarjem pa očitno ne skrbijo varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik. Pravi, da pri sovražnem govoru družbeno močnejši odvzema dostojanstvo šibkejšemu, osebe na javnih funkcijah pa po njenem ne sodijo med družbeno šibkejše, piše Siol.

Sklicuje se na svobodo izražanja

Na uradu varuhinje človekovih pravic pravijo, da je namen sovražnega govora ponižati, razčlovečiti, žaliti, ustrahovati in poslabšati položaj tistih, proti katerim je usmerjen, in jim odvzeti dostojanstvo. Dejali so tudi, da ni vsak primer sovražnega govora tudi kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Zaradi svobode izražanja in svobode medijev so pogoji za kazenski pregon govorjene ali pisane besede po njihovem upravičeno strogi.

Bo Janša končal kot Kramberger?

Politični analitik Boštjan M. Turk pa opozarja, da omenjeni grafiti niso osamljen primer. Prepričan je, da bi se morala policija na grafite, ki pozivajo k uboju in umoru visokih državnih uradnikov, odzvati in zaščititi integriteto tega človeka in tudi države. Turk je še izpostavil zapise v Mladini in dejal, da gre za patološko stanje, ki ima skupni imenovalec Janez Janša. Pravi, da gre za strahoten krč, v katerem sodelujejo tudi mediji in predstavniki represivnega aparata, ki nič ne ukrenejo. Spomnil je še, da je že v preteklosti prihajalo do pozivov k streljanju na Janšo in napovedi, da bo končal kot Ivan Kramberger. Dodaja še, da se je aktualnega predsednika vlade že večkrat poskušalo medijsko umoriti z lažmi, od psihiatrične bolnišnice do kreditov in patrie.

Sicer pa je, kot smo že pisali, grafitanje po zidovih Ljubljane prepovedano, razen na za to posebej določenih mestih. V času volilne kampanje so v Pozitivni Sloveniji na presenečenje vseh iskali avtorja grafita Zorana Jankovića, saj so ga želeli nagraditi. 

Deli s prijatelji