STAVKA

Pozivajo potrošnike, da en dan nič ne kupujejo

Objavljeno 14. november 2012 09.20 | Posodobljeno 14. november 2012 09.20 | Piše: T. L., STA

Po Evropi danes potekajo sindikalni protesti in stavke proti varčevanju.

Strah nikoli ne premaga pravice, je zapisano na plakatu, ki v Madridu poziva k stavki.

BRUSELJ, LJUBLJANA – Po Evropi bo danes potekal evropski dan akcije in solidarnosti. Na poziv Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) se bodo v več državah odvijale demonstracije, stavke in protesti proti varčevanju v gospodarski krizi, ki marsikje ruši temelje socialne države. V Sloveniji so sindikalni protesti napovedani za soboto.

Akciji se bodo pridružili v 23 državah

Evropskemu dnevu akcije in solidarnosti se bo po navedbah prirediteljev pridružilo okoli 40 sindikalnih organizacij iz 23 držav. Evropejci bodo nestrinjanje z razmerami, ki so marsikje že kritične, izrazili na različne načine. V Španiji, na Portugalskem, v Grčiji in Italiji bodo sočasno potekale stavke.

Na Iberskem polotoku naj bi s 24-urno stavko za en dan ohromili gospodarstvo. Med drugim bo v Španiji odpovedanih okoli 50 odstotkov poletov, na Portugalskem pa okoli 45 odstotkov. Največja španska sindikata Špance pozivata tudi k »potrošniški stavki«, v okviru katere naj en dan ne bi ničesar kupili. Delavci v Grčiji in Italiji bodo danes stavkali od tri do štiri ure. V Franciji, na Poljskem, Češkem in v Romuniji pa bodo pripravili demonstracije. 

Tudi osveščali bodo

V več državah, med drugim v Avstriji, Nemčiji in skandinavskih državah, bodo solidarnost z državami, ki se soočajo z ostrimi varčevalnimi ukrepi, izrazili z različnimi akcijami.

Predvidene so tudi druge akcije za osveščanje in obveščanje državljanov. V Bruslju bodo tako priredili pohod mimo veleposlaništev, ki mu bo sledil shod pred sedežem Evropske komisije. Sicer pa bodo v Belgiji danes stavkali železničarji, zato je pričakovati, da bo železniški promet v tej državi ohromljen.

Deli s prijatelji