PROSILCI ZA AZIL

Poziv: svoje stanovanje lahko oddate migrantom

Objavljeno 05. april 2016 17.42 | Posodobljeno 05. april 2016 15.44 | Piše: Mo. S.

Stanovanje lahko oddate v najem ali brezplačno uporabo, a morate ob tem izpolnjevati določene pogoje.

Prosilci za azil potrebujejo namestitev (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Na spletnih straneh e-uprave, ki jih upravlja ministrstvo za javno upravo, je zaslediti tudi elektronsko vlogo, s katero lahko migrantom omogočite začasno namestitev v Sloveniji.

»Povabilo k oddaji stanovanj v lasti fizičnih oseb v najem za potrebe premestitve beguncev,« se glasi njihova objava. V nadaljevanju pojasnjujejo, da gre za iskanje namestitvenih zmogljivosti za premeščene osebe, ki bodo v Sloveniji pridobile status mednarodne zaščite za čas trajanja integracijskega procesa.

Urejeno, opremljeno, takoj vseljivo

Vloga za ponudbo začasne namestitve je dostopna na spletu, oddate jo lahko elektronsko ali po pošti. Kot so zapisali, lahko stanovanje oddate v najem ali brezplačno uporabo, a morate ob tem izpolnjevati določene pogoje: stanovanje mora biti lastniško urejeno, zaželeno pa je, da je opremljeno, urejeno in takoj vseljivo. Prednost imajo stanovanja v večjih urbanih središčih.

Sprejeli bomo 567 tujcev

Slovenija bo namreč sprejela 567 ljudi, ki bodo pri nas pridobili status mednarodne zaščite. »Ob upoštevanju naselitvenih kriterijev bo Vlada Republike Slovenije uporabila obstoječe stanovanjske kapacitete posameznih upravljavcev stanovanjskih fondov in Stanovanjskega sklada RS, po potrebi pa bo uporabila tudi kapacitete, ki bodo ponujene od zasebnikov v najem ali brezplačno uporabo,« so še zapisali na spletnih straneh e-uprave.

Deli s prijatelji