UPRAVLJANJE NALOŽB

Pozitivna Slovenija vložila svoj predlog zakona

Objavljeno 06. julij 2012 20.40 | Posodobljeno 06. julij 2012 20.33 | Piše: Ma. F., STA

Predlog zakona o upravljanju državnih kapitalskih naložb je stranka že vložila v zakonodajni postopek.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Pozitivna Slovenija (PS) je pripravila svoj predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in ga že vložila v zakonodajni postopek, in sicer po rednem postopku. »Z rednim postopkom želimo omogočiti široko splošno razpravo,« je dejal prvak PS Zoran Janković. Omenil je, da bi lahko prvo interpelacijo vložili že prihodnji teden, ni pa nujno.

V PS predlagajo, da bi država vse svoje kapitalske naložbe prenesla v upravljanje državni družbi za upravljanje, ki bo nadomestila dosedanjo agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države, ta pa bi upravljala tudi naložbe in skrbela za obveznosti Slovenske odškodninske družbe (Sod), Kapitalske družbe (Kad) in DSU.

Prvo interpelacijo bi lahko vložili že prihodnji teden

Svoj predlog zakona so v PS vložili, ker, kot pravi Janković, želijo zaščititi premoženje obstoječih inštitucij. »Naš namen je pomagati vladi in preprečiti kadrovski cunami, podoben tistemu iz obdobja 2004–2008,« je izpostavil Janković in dodal, da redni postopek omogoča široko razpravo strokovne javnosti in drugih zainteresiranih. Izpostavil je tudi, da je pomembno, da ministri govorijo resnico, saj da je bilo v zadnjih dneh veliko blamaž. Omenil je finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki da je izgubil kredibilnost s fiaskom pri dokapitalizaciji NLB. »Kredibilnost finančnega ministra je ključna za to državo,« je dejal in omenil možnost, da bi lahko prvo interpelacijo zoper katerega od ministrov vložili že prihodnji teden, ni pa nujno. Izrazil je tudi prepričanje, da bo letošnje leto slabše od lanskega in da bi se morala vlada lotiti prihodkovnega dela gospodarstva, ne pa se ukvarjati s proslavami in preimenovanji kasarn.

Poslanka Alenka Bratušek je na kratko predstavila predlog omenjenega zakona in poudarila, da želijo, da se postopek sprejemanja zakona začne po poletnih parlamentarnih počitnicah. S tem bi pridobili čas za temeljito proučitev možnosti predloga zakona. Izpostavila je, da bi s hitenjem sprejemanja predloga zakona po nujnem postopku, ki ga na to temo pripravlja vlada, lahko naredili še večjo in nepopravljivo gospodarsko škodo.

Obravnava obeh zakonov

Že prihodnji teden naj bi sicer vlada obravnavala predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Z zakonom bi vse naložbe države prenesli na holding, prav tako naj bi se nanj prenesle slabe terjatve bank. Po predlogu bi z uveljavitvijo zakona AUKN prenehal delovati, po nekaterih informacijah pa bi se lahko holdingu pripojila tudi Kad in DSU, prav tako bi lahko bila nanj prenesena pooblastila, pravice in premoženje Soda.

Ker so v PS v parlamentarno proceduro vložili svoj predlog zakona pred vladnim, mora DZ najprej obravnavati ta zakon, šele nato lahko obravnava zakon s podobno vsebino. Kako se bo vlada odločila, predsednik DZ Gregor Virant še ne ve, če pa bo zakon vložila v proceduro po nujnem postopku, se bosta obravnavala oba zakona, je pojasnil. Glede na to, da gre za dva zakona, ki urejata isto problematiko, se mu zdi smiselno, da ju DZ obravnava skupaj, v sklopu iste točke dnevnega reda seje. DZ sicer v primeru vložitve dveh zakonov iste problematike običajno prej obravnava zakon, ki je bil prvi vložen v proceduro.

Deli s prijatelji