EVROPSKE VOLITVE

Pozitivna Slovenija v težavah, jih bo rešil Janez Potočnik?

Objavljeno 22. december 2013 14.44 | Posodobljeno 22. december 2013 14.44 | Piše: P. J.

Evropske komisarje bodo iskali znotraj izvoljenih evropskih poslancev.

Janez Potočnik.

LJUBLJANA – Če bi bil minister za obrambo Roman Jakič nosilec liste Pozitivne Slovenije (PS) na evropskih volitvah, bi to Stranki prineslo le štiri odstotke glasov, če pa bi bil prvi na listi Janez Potočnik, bi dobili 30 odstotkov glasov. Tako kaže tajna anketa, ki jo je za PS opravila agencija Ninamedia, razkril pa jo je tudi Požareport.

Jih bo rešil Potočnik?

Anketa je bila opravljena, še preden se je na domu Romana Jakiča odvila preiskava zaradi domnevno spornih poslov povezanih z gradnjo Stožic. Anketa Mediane, ki je bila izvedena po preiskavi, pa je Pozitivni Sloveniji namerila nično podporo.

Namerili so še, če bi vodil listo Dejan Židan, minister Socialnih demokratov, bi se Potočniku podpora drastično zmanjšala. Roman Jakič naj bi že govoril, da dopušča možnost, da znotraj stranke najdejo boljšega kandidata. Pomembni člani PS pa menda računajo na to, da jim lahko le še Janez Potočnik reši evropske volitve.

Oba omahujeta

Kot še poroča Požareport, naj bi Roman Jakič že dobil namig predsednice vlade, da ne bo več mogel normalno delati, da so pritiski premočni. Jakič naj bi se zdaj opredelil proti sklicu kongresa PS pred evropskimi volitvami, kar naj bi še naprej povzročalo zmedo o tem, kdo dejansko vodi stranko.

Janez Potočnik naj bi glede kandidature omahoval, ključen argument Alenke Bratušek pa naj bi bil ta, da je prišlo znotraj uradnega vrha evropske politike do neformalnega dogovora, po katerem bi nove evropske komisarje iskali med izvoljenimi evropskimi poslanci. Če bi želel Potočnik ostati evropski komisar, bi moral tako biti najprej izvoljen za poslanca.

Deli s prijatelji