GORELE SO ŽIVALI

Požigalca iz Kravje doline so prijeli

Objavljeno 05. februar 2015 10.54 | Posodobljeno 05. februar 2015 10.58 | Piše: Boštjan Fon

Gorenjski kriminalisti aretirali možakarja, ki je zdaj osumljen požiga vsaj šestih lop. Zadnja je pogorela kar družini poveljnika leških gasilcev Mateja Brusa.

Serija požarov se je začela pred dobrim letom in pol. (Foto: Boštjan Fon)

LESCE, RADOVLJICA – Pred dobrim letom in pol se je začela serija naslovov na naših straneh Kdo požiga v Kravji dolini?, Tokrat je zažgal hišo, k sreči brez stanovalcev, Spet požig pri Lescah: gorele živali, kdaj ljudje?, Požigalec sežgal dva milijona evrov!, Tarča piromana v Lescah tudi železniška postaja. Zadnji požig v seriji, za katero se sprva ni vedelo, ali jo pleteniči v samotnih nočeh eden ali celo več požigalcev, je bil junija lani, ko je pogorela vrtna lopa družine poveljnika PGD Lesce Mateja Brusa. Nesramnost, poniglavost, predvsem pa izjemna drznost storilca so iz požiga v požig kazale na nemoč vrtičkarjev ter gasilcev. Slednji so bili na moč besni in večkrat je bilo slišati, da če bodo piromana sami ujeli na delu, ga čakajo poštene batine: »Če požigalca ujamemo gasilci pred policijo, se mu ne bo dobro godilo, saj smo zaradi njega na slabem glasu tudi gasilci, ki prostovoljno poskušamo pomagati ob naravnih ujmah, ognju in podobnih nesrečah. V javnosti se glasno govori, da naj bi požigalec prihajal iz naših vrst, zatorej smo ožigosani vsi, vse nas gledajo postrani, hkrati se je v naše vrste zavleklo nezaupanje, kar pomeni, da nismo več tako trdni in enotni, kar se lahko v najslabši luči pokaže ob kakšnem zahtevnem posredovanju,« smo jih poslušali. Poleg tega je bilo jasno, da so nočne intervencije ob požigih vrtnih lop nevarne, saj so v takšnih utah lahko vse vrste stvari, od kosilnic do goriva zanje, plinskih jeklenk in še česa. Eden od vrtičkarjev, ki mu je prav tako pogorela lopa v nočnem iztirjenem pohodu zmedenega ljubitelja zubljev, pa je takrat dodajal: »Že leto nazaj, ko se je odvijala prva serija požigov, smo opozarjali pristojne na to, da se v lopo kdaj zateče kakšen klošar in tam prespi, tudi pri meni sem ga v ranem jutru že našel. Ne delajo škode, le prespijo. Kaj če se bo ob gašenju kakšne lope naletelo na truplo? Kaj bo potem?«

Niso ga pridržali

Lesce in Radovljica, predvsem vrtičkarski predel na južni strani ob železniški progi med mestoma je bil priljubljen poligon za podtikanje ognja. Lope so kot za stavo gorele v letih 2012 in 2013 na tem območju v nekajtedenskih zamikih, potem sta se za pol leta prenehali kurjenje in nočno pozivanje članov prostovoljnih gasilskih društev na intervencije. Javnost je menila, da se je požigalec umiril, nemara preselil kam drugam. »Potuhnil se je, ker so mu policisti menda že precej vroče dihali za ovratnik. Toda čim se bo počutil varnega, se bo spet lotil požiganja, verjemite mi,« je povedal eden od lastnikov vrtnih lop na območju Kravje doline, ki jo je požigalec preskočil v svojih nočnih pohodih. Toda možakarja, lastnika vrtička in vrtne lope, smo znova srečali maja 2014 ob kadeči se gomili tramovja, ki je bila dan prej še lična vrtna uta z nekaj domačimi živalmi, ko je bil nazoren: »V tri... materine naj gre vse skupaj!« je stoječ na uradno poimenovani Poljski poti, ki pelje iz Radovljice proti kampu Šobec, povedal in nadaljeval: »Menili smo, da je konec strahu za naše lope ob vrtičkih, kjer imamo spravljeno orodje, morda kdo v njej še kakšno domačo žival, kokoš ali zajca, psa. A izkazalo se je, da v dveh letih policiji še ni uspelo izslediti norca, ki podtika ogenj na tem območju.« Možje v modrem se niso dali, in kot sporočajo, so opravili zadano nalogo.

Policija trenutno trdno skriva podatke požigalca, ki so ga sicer aretirali, a zanj ni bilo odrejeno pridržanje ali poznejši morebiten pripor in je torej na prostosti. Izvedeli smo, da je bilo v preteklih dnevih na območju Radovljice in Lesc opravljenih kar nekaj hišnih preiskav, čeprav nam gasilci iz Radovljice povedo, da niti ena ni bila opravljena pri katerem od njihovih članov: »Ali so bili kriminalisti pri katerem od članov leškega društva, vam ne vemo povedati.« No, kot smo lahko ob preverjanju izvedeli pri leških gasilcih, niti nihče od njihovih članov ni bil deležen na moč neprijetnega obiska kriminalistov: »Menimo, da požigalec ne prihaja iz gasilskih vrst.« Ob hišnih preiskavah naj bi kriminalisti našli dovolj trdnih dokazov za vsaj šest poškodovanj lesenih lop s podtikanjem ognja na Poljski poti v Radovljici in Lescah: »Vse kriminalistične preiskave so bile uspešno končane zaradi kakovostnega dela, informacij s krajev kaznivih dejanj in z zbranimi dokazi v temeljitih ogledih teh krajev,« so skopo sporočili s PU Kranj in napovedali, da bodo več podrobnosti izdali na posebni tiskovni konferenci. 


Prvi požigalec že obsojen

V začetku decembra se je na kranjski sodniji že odvijalo sojenje zaradi serije požigov, ki so se vrstili v Lescah in okolici pred zgoraj omenjeno serijo, kjer je obtoženi Nejc Markelj priznal, da je storil dva požiga in da je trikrat poškodoval tuje stvari. V ognju so po večini izginjale lope, zublji pa so tedaj uničili tudi skladišče podjetja Trgos sredi Lesc. Podjetje je imelo zaradi podtaknjenega ognja za najmanj 723.000 evrov škode. Sodnica Marjeta Dvornik je mladeniču, ki prej ni bil kaznovan, prisodila 1460 ur dela v splošno korist, oškodovancem pa bo moral nekako povrniti tudi več tisoč evrov. Dodano je bilo, da če dela ne bo opravljal, bo moral Markelj do izteka kazni za eno leto in tri mesece za rešetke. Ob tem je tožilka Vesna Primožič, ki je predlagala dve leti in pol zapora, napovedala, da se bo na odločitev sodišča pritožila. 

 

Deli s prijatelji