NI BILO VSE PRAV

Požar v Mercatorjevem skladišču: inšpektor ugotovil kršitve

Objavljeno 09. junij 2015 15.18 | Posodobljeno 09. junij 2015 16.04 | Piše: STA, Mo. S.

Podjetje in odgovorno osebo čaka prekrškovni postopek.

LJUBLJANA – Republiški inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je opravil izredni inšpekcijski nadzor po požaru v Mercatorjevem skladišču v Zalogu in ugotovil kršitve tako pri izvajalcu vzdrževalnih del, podjetju Ceko IN, kot pri Mercatorju. Proti obema bo zato sprožil prekrškovni postopek.

Inšpektorat je v okviru nadzora preveril, ali ima Mercator izdelane predpisane dokumente (požarni red, požarni načrt, načrt evakuacije ipd.) ter ali se izvajajo predpisani ukrepi varstva pred požarom. Prav tako je ugotavljal, ali so se v času izbruha požara v objektu izvajala t. i. vroča dela in ali je bila organizirana predpisana požarna straža.

Požarna straža ni bila v skladu s predpisi

Kot je danes sporočil glavni inšpektor Milivoj Dolščak, so ugotovili, da so se tistega dne v objektu izvajala vzdrževalna dela, ki zahtevajo organiziranje požarne straže. Ta ni bila organizirana skladno z veljavnimi predpisi, ki bi jo v distribucijskem centru, v katerem je zaposlenih več kot 100 delavcev, morali izvajati gasilci, ki opravljajo gasilsko javno službo.

Inšpektorat je ugotovil, da bi predpisano požarno stražo moral zagotoviti pogodbeni izvajalec, to je podjetje Ceko IN, ki je tega dne v Mercatorjevem distribucijskem centru v Zalogu izvajal vzdrževalna dela. Zoper podjetje Ceko IN in njegovo odgovorno osebo bo zato uveden prekrškovni postopek.

Seznanjena tudi policija

Prekrškovni postopek medtem čaka tudi Mercator in odgovorno osebo distribucijskega centra v Zalogu. Po ugotovitvah inšpektorata je sicer Mercator medtem imel izdelano vso predpisano dokumentacijo, vendar pa pri izvajanih delih nadzor ni bil izveden v zadostni meri. Prekrškovni postopek zoper Mercator sicer do tega trenutka ni bil uveden, so pojasnili v družbi. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami bo o ugotovitvah obeh nadzorov seznanil tudi kriminalistično policijo, s katero so zaradi izmenjave podatkov sicer sodelovali že v času inšpekcijskega nadzora.

Velik požar

Mercatorjevo glavno skladišče za osrednjo Slovenijo za sveži program, zelenjavo, sadje in meso v Zalogu v Ljubljani je zagorelo 12. maja, v požaru pa je ena oseba, delavec podjetja Ceku IN, umrla.

Deli s prijatelji