SOCIALNI POLOŽAJ

Povprečna plača vojaka znaša 814 evrov

Objavljeno 21. januar 2014 23.07 | Posodobljeno 21. januar 2014 23.09 | Piše: STA, Ma. F.

Obrambni minister Roman Jakič je pojasnil, da je obrambni resor prevzel velik del varčevalnih ukrepov.

LJUBLJANA – Socialni položaj nekaterih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske (SV) se je v zadnjem času poslabšal, so na seji odbora za obrambo opozorili predstavniki reprezentativnih sindikatov in načelnik Generalštaba SV Dobran Božič. Obrambni minister Roman Jakič je pojasnil, da je obrambni resor prevzel velik del varčevalnih ukrepov.

Jakič je poudaril, da se na obrambnem ministrstvu in v vojski zavedajo, da ukrepi za stabilizacijo javnih financ vplivajo na socialni položaj vojakinj in vojakov. Prav tako jim je znano, da se ti srečujejo s težkimi socialnimi okoliščinami. Kot je opozoril minister, je obrambni resor prevzel velik del bremena v smislu zmanjševanja sredstev, pri čemer je do največjih rezov prišlo ravno na področju investicij in stroškov dela.

Bistvenega izboljšanja ni pričakovati

Minister Jakič je pojasnil, da podatki o plačah, ki so jih objavili nekateri mediji, vendarle ne potrjujejo podatkov ministrstva. Po besedah ministra povprečna plača pripadnika SV s četrto in peto stopnjo izobrazbe znaša 814 evrov neto. Prav tako na ministrstvu nimajo podatkov o tem, da bi nekateri vojaki za dodaten zaslužek opravljali priložnostna dela v sosednjih državah, je povedal Jakič.

Kljub težkemu položaju po njegovih besedah v trenutnih razmerah ni pričakovati bistvenega izboljšanja stanja glede plač, si bodo pa na ministrstvu prizadevali, da v letu 2014 ne bodo izvajali dodatnih ukrepov na področju stroškov dela, je še napovedal.

Načelnik Generalštaba SV Dobran Božič je pojasnil, da je do znižanja prejemkov pripadnic in pripadnikov prišlo zlasti zaradi omejenega izplačevanja nadurnega dela, nižjega izplačila potnih stroškov zaradi prerazporejanja vojakov bliže domu ter zaradi omejenih sredstev za specialistične operacije.

Znatno nižji prejemki

Mesečni prejemki nekaterih pripadnic in pripadnikov so se tako znatno znižali. Zaradi težkih gmotnih razmer so sindikati ministrstva konec lanskega leta organizirali celo humanitarno akcijo za socialno ogrožene pripadnike SV.

Gvido Novak iz Sindikata vojakov Slovenije je ob tem med drugim izpostavil, da v upravnem delu ministrstva izplačujejo bistveno več nadur kot pa v SV. Darko Milenkovič iz Sindikata ministrstva za obrambo pa je med drugim opozoril na nesorazmerja v plačilih med civilnim osebjem in vojaki.

Poslansko razpravo so večinoma oblikovali opozicijski poslanci. Janez Ribič (SLS) je dejal, da ga je ob dopisu o socialnem položaju pripadnic in pripadnikov SV postalo strah. Kot je poudaril, država nima pravice pričakovati vojakove stoodstotne pripadnosti državi, če pa je ta do njega »mačeha in ne mati«.

Po besedah poslanke SDS Sonje Ramšak je »grozljivo«, da SV ne plačuje nadurnega dela in da je za izboljšanje njihovega socialnega položaja treba organizirati humanitarno akcijo. Njen poslanski kolega Marijan Pojbič pa je ocenil, da minister Jakič očitno nima dovolj časa, da bi se ukvarjal s socialno problematiko vojakov, saj da ima preveč opraviti s službenimi potovanji.
 

Deli s prijatelji