SLOVENSKI UTRIP

Povezovanje na desnici: SDS bi lahko rešili NSi in SLS

Objavljeno 16. junij 2014 15.53 | Posodobljeno 16. junij 2014 15.53 | Piše: S. N.

NSi, SLS, Verjamem in Zavezništvo Alenke Bratušek so na robu. Jim bo preboj v parlament uspel ali ne?

Predsedniške volitve se bližajo.

NOVA GORICA – Po anketi Slovenski utrip bi se v državni zbor uvrstilo pet strank: SMC, SDS, SD, NSi in Desus. Po oceni sodeč, so blizu preboja v parlament še Verjamem, SLS in Zavezništvo. Avtorji ankete opozorijo, da je vnovič prisotno navdušenje nad novostmi. V letošnjem primeru gre za Stranko Mira Cerarja.

image

V anketi Slovenski utrip pišejo, da bi lahko povezovanje koristilo tudi »desni sredini«, še posebno pa bi bil lahko tak premik pomemben za NSi in SLS, ki sta v trenutnih razmerjih sil na robu uvrstitve v državni zbor. Ustanovitev novih strank je na desnem bloku sicer malo verjetna.

Bratuškova boljša kot Janković

Cerarjevi bi zbrali 24,3 odstotka, sledita SDS (16,1 odstotka) in SD (9,7 odstotka). NSi in Desus bi prejela 3,7 odstotka podpore. Zavezništvo Alenke Bratušek bi po tej raziskavi zbralo 1,9, Pozitivna Slovenija pa 1,4 odstotka glasov.

V primerjavi s preteklim mesecem je nekoliko narasla podpora SDS, NSi in SNS, vsem ostalim strankam pa je upadla. Novoustanovljena stranka SMC ima daleč največjo podporo volivcev. Cerarjeva stranka je na taki ravni kot SDS v prvi polovici leta 2012.

image

Večina za uravnoteženo koalicijo

Polovica (50,2 odstotka) prebivalcev si po volitvah želi mešane vladne koalicije, kjer bi bili levica in desnica enakomerno zastopani. Predčasnih volitev se namerava udeležiti vsaj 53,4 odstotka vprašanih.
 
V raziskavi Slovenski utrip je sodelovalo 905 anketirancev, med njimi je bilo 48,5 odstotka moških in 51,5 odstotka žensk.
Deli s prijatelji