PAJEK

Povezovalci različnih vlad

Objavljeno 24. marec 2013 15.01 | Posodobljeno 24. marec 2013 15.03 | Piše: Ali Žerdin

Delež novincev v novi vladi, ki jo je sestavila Alenka Bratušek, je podoben kot v preteklih vladah.

Predsednica vlade Alenka Bratušek.

Imamo novo vlado. Poznamo pa tudi tiste člane izvršne veje oblasti, ki so v zadnjem desetletju sedeli v več vladah. Absolutni prvak je Karl Erjavec. Nobena vlada, sestavljena v zadnjem desetletju, ni prisegla, ne da bi pri tem sodeloval predsednik Desusa.

Brez Erjavca pač ne gre

Erjavec spada med vsestranske ministre. Skrbel je za obrambo, okolje in zunanje zadeve. Vlado je tudi zapustil. Ko je računsko sodišče ugotovilo, da resorja za okolje ne vodi dovolj dobro, je moral zapustiti ministrsko pisarno. Drugič je vlado zapustil pred nekaj dnevi, ko je odstopno izjavo napisal kot zunanji minister. Vendar pisarne ni zapustil, ker je po njegovem odstopu padla celotna Janševa vlada. V vladi Alenke Bratušek pa je ponovno prevzel vodenje resorja za zunanje zadeve. Erjavec je pač spreten politik. Ne vodi velike stranke, hkrati pa nadzira ravno dovolj glasov, da je brez njega težko sestaviti vlado. In ker je poleg tega, da je spreten, tudi pragmatičen, nima posebnih zadreg, ko vstopa v koalicije, ki imajo različne politične predznake.

Še nekaj povezovalcev obstaja. Tomaž Gantar, minister za zdravje, in Senko Pličanič sta na družinskih fotografijah dveh vlad – tiste, ki jo je leta 2011 postavil Janez Janša, in najbolj sveže. Tudi Gregor Virant je upodobljen na fotografijah vlad Janeza Janše pa tudi Alenke Bratušek – sodeloval je v Janševi vladi, ki je prisegla leta 2004, 2011. pa je izvedel nekaj manevrov, ki so mu prinesli najvišjo parlamentarno funkcijo, z Janšo pa nekako ni želel ponoviti sodelovanja. Leta 2011, ko se je odločil, da bo kandidiral z Državljansko listo, ne pa na listi SDS, je postal najbolj priljubljena tarča esdeesovskih veteranov.

Malo časa za učenje

V najnovejši slovenski vladi je še en minister, ki je že imel ministrsko listnico: Dejan Židan je kmetijstvo vodil tako v Pahorjevi ekipi kot v ekipi Bratuškove. Res pa je, da se je opis del in nalog ministrstva nekoliko spremenil in Židan po novem skrbi tudi za okolje. Preostali povezovalci različnih vladnih ekip so sedeli v vladah, ki ju je 2008. in 2011. sestavil Janša: Radovan Žerjav, Žiga Turk in Andrej Vizjak so – tako kot Erjavec – z Janšo sodelovali v mandatih 2004–2008 in 2011–2013.

Nova predsednica vlade Alenka Bratušek v vladnem kabinetu še ni sedela

Bila pa je desna roka več finančnih ministrov: kot direktorica direktorata za proračun je sodelovala z Andrejem Bajukom in Francijem Križaničem, pred desetimi leti pa je kot šefica sektorja za proračun sodelovala še z ministrom Dušanom Mramorjem.

Ali vlado prevzema povsem nova ekipa?

Ne. Delež novincev je podoben tistemu v drugih vladah. Res pa je, da nova predsednica vlade in novi finančni minister nimata posebno velike politične kilometrine. Časa za učenje bo zelo malo.

Deli s prijatelji