PO STRAŠNEM DOGODKU

Potujete v Egipt? Preverite, kam raje ne hoditi

Objavljeno 13. avgust 2015 20.54 | Posodobljeno 13. avgust 2015 20.54 | Piše: Mo. S.

V Egiptu stalno biva 50 Slovencev, 37 pa začasno.

Niti turistična središča niso več varna.

LJUBLJANA, KAIRO – Domnevna usmrtitev Hrvata Tomislava Salopekaimage sproža mnogo vprašanj tudi pri tistih, ki potujejo v Egipt, tam delajo ali morda živijo. Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) ponovno opozarjajo, da odsvetujejo vsa potovanja v širše območje Kaira in na Sinaj, od koder izhaja teroristična skupina Provinca Sinaj, ki je odgovorna za dejanja v zvezi s Hrvatom.

Oglasite se ministrstvu, preden greste

Svoj odhod v Egipt je za te dni prek prostovoljnih obrazcev o potovanju v tujino najavilo osem slovenskih državljanov, so nam še povedali na MZZ in dodali, da se pri njih državljani prijavijo le, če to želijo, ni pa to nujno. Tako o Slovencih v Egiptu hranijo samo podatke tistih, ki jim svojo pot tudi najavijo, vsem pa priporočajo, naj se jim oglasijo in opišejo svoje potovanje.

»Iz Centralnega registra prebivalstva izhaja, da je bilo na dan 12. 8. 2015 v Egiptu stalno prijavljenih 50 oseb, 37 pa jih tam prebiva na podlagi javljenega začasnega odhoda,« pa so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki vodi omenjeni register.

V katere predele raje ne potovati

Sicer pa so pri MZZ že konec oktobra opozarjali, da je bilo na severnem delu polotoka Sinaj razglašeno izredno stanje in za tri mesece uvedena policijska ura. »Povod za razglasitev izrednega stanja je v povečanem številu terorističnih napadov na egiptovske varnostne sile na severnem delu polotoka Sinaj, pri čemer je v zadnjem napadu dne 24. oktobra življenje izgubilo 34 ljudi, več kot 30 pa jih je težje ranjenih. Do konca meseca je onemogočeno tudi potovanje tujcev v Zahodno puščavo,« so zapisali.

Ministrstvo slovenskim državljanom tako še vedno odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), na celotno območje polotoka Sinaj z izjemo letovišča Šarm el Šejk ter obmejna področja z Libijo, s Sudanom in z Izraelom.

Deli s prijatelji