STAVKA

Potujete iz Ljubljane v Pariz? Danes ne

Objavljeno 09. april 2015 11.26 | Posodobljeno 09. april 2015 11.26 | Piše: STA, T. L.

Stavka francoskih kontrolorjev se nadaljuje, tudi danes odpovedan let Ljubljana–Pariz.

Leta med Ljubljano in Parizom danes ne bo.

PARIZ – V Franciji se nadaljuje stavka kontrolorjev zračnega prometa, zaradi katere je tudi danes ohromljen letalski promet. Približno polovica vseh načrtovanih letov je odpovedanih, med njimi tudi današnji let letalske družbe Air France med Ljubljano in Parizom, so povedali na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Air France lete med slovensko in francosko prestolnico opravlja vsak dan. Zaradi stavke francoskih kontrolorjev zračnega prometa je bil let že v sredo odpovedan, za potnike pa naj bi ustrezno poskrbeli. Med Ljubljano in Parizom sicer leti tudi Adria Airways, ki pa danes tega leta že sicer nima na svojem urniku.

Stavka kontrolorjev zračnega prometa v Franciji traja že drugi dan. V sredo so na največjih pariških letališčih – Roissy Charles de Gaulle in Orly – odpovedali okoli 40 odstotkov letov, danes jih je odpovedana polovica. Prihaja tudi do številnih zamud, ki bi se lahko čez dan še povečale.

Zamude obvladljive

Na pariških letališčih Roissy in Orly do 8. ure ni prišlo do nobene odpovedi leta na hitro, zamude pa so za zdaj obvladljive.

Na letališču v Nici so odpovedali 44 odstotkov letov od 157 predvidenih. To je več kot v sredo, ko je bila odpovedana četrtina letov. Razmere so nekoliko slabše tudi na letališču v Montpellieru, kjer so danes odpovedali vse lete.

Sindikat kontrolorjev SNCTA nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa zahteva, da se starostna meja za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa zniža na 59 let.

Deli s prijatelji