NOVA FUNKCIJA

Potrjeno: Vida Čadonič Špelič je nova direktorica občinske uprave

Objavljeno 29. januar 2015 15.18 | Posodobljeno 29. januar 2015 14.30 | Piše: STA, P. Pa.

Kot najprimernejšo so jo izbrali na podlagi zahtevane dokumentacije in pogovora s strokovno komisijo.

Vida Čadonič Špelič.

NOVO MESTO – Generalno direktorico republiške uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vido Čadonič Špelič so na razpisu, na katerega se je ustrezno prijavilo 10 kandidatov, izbrali za direktorico občinske uprave Mestne občine Novo mesto. Tamkajšnji župan Gregor Macedoni je njen izbor po v sredo pretečenem pritožbenem roku potrdil danes.

Župan potrdil sklep

Z novomeške občine so sporočili, da je po preteku zakonskih rokov v zvezi s postopkom izbire novega direktorja občinske uprave v veljavo stopil sklep o izbiri, s katerim je župan potrdil petletni mandat Čadonič Špeličeve kot direktorice občinske uprave.

Kot najprimernejšo so jo izbrali na podlagi zahtevane dokumentacije in pogovora s strokovno komisijo, ki je že pred pogovori ugotovila, da kandidatka dobro pozna organe občine, njeno organizacijo in delovne procese občinske uprave.

Ima več kot 20 let izkušenj v javni upravi, pozna velik del zakonodaje in že 10 let vodi tretji največji državni urad, ki zaposluje več kot 400 ljudi. Komisija je tudi ugotovila, da ima Čadonič Špeličeva »visoke socialne kompetence ter komunikacijske zmožnosti«, so še zapisali na novomeški občini.

Čadonič Špeličeva se je na zadnjih državnozborskih volitvah v črnomeljskem volilnem okraju kot kandidatka NSi potegovala za mesto poslanke. Lani je tudi kot skupna kandidatka NSi in SLS kandidirala za evropsko poslanko, skupaj z novomeškim mestnim odborom NSi pa je na zadnjih lokalnih volitvah podprla Macedonijevo župansko kandidaturo. To je kot nosilka Liste krščanskih demokratov Dolenjske podprla tudi na lokalnih volitvah 2010.

Lubeju »funkcijo pooblaščenca za področje transparentnosti«

Macedonijevo kandidaturo je podprla tudi novomeška Solidarnost, ki je na jesenskih lokalnih volitvah v novomeškem občinskem svetu osvojila dve svetniški mesti. Eno od teh je pripadlo sopredsedniku Solidarnosti Urošu Lubeju, ki ga je župan Macedoni nedavno pooblastil za področje preglednosti poslovanja novomeške občine oz. mu dal »funkcijo pooblaščenca za področje transparentnosti«.

Lubej je pojasnil, da ga je Solidarnost za delo, ki ga bo od januarja opravljal nepoklicno, predlagala skladno s podpisanim sporazumom o sodelovanju, župan pa je predlog sprejel.

Kot je navedel, bodo glavni cilji njegovega dela vpeljevanje preglednosti, pomoč pri vzpostavljanju drugačnega poslovanja občine in odprava neupravičene porabe občinskega denarja.

»Eden glavnih projektov bo vpeljava občinskega supervizorja in drugih spletnih aplikacij za nadzor in pregled nad porabo občinskega denarja. Prav tako bo pooblaščenec preverjal že izvedene ali tekoče projekte z vidika njihove smotrnosti in racionalnosti in tako pomagal pri vzpostavitvi boljših praks poslovanja in delovanja Mestne občine Novo mesto.«

Županu bo tudi pomagal pri celovitejšem in hkrati stroškovno učinkovitejšem obveščanju o delu občine, je še sporočil Lubej.
 

Deli s prijatelji