EKSKLUZIVNO

Potrjeno: Slovenca Rok in Boštjan res spreobrnjena v džihadista

Objavljeno 24. september 2014 21.00 | Posodobljeno 24. september 2014 20.59 | Piše: S. N.

Bosanski preiskovalci naj bi odkrili problematične povezave teroristov s Slovenijo.

LJUBLJANA – Potrjeno, vsaj dva Slovenca, Rok Žavbi in Boštjan Skubic, sta se pridružila džihadistom in celo obiskala Sirijo. O tem smo se pogovarjali tudi z ženo enega od njiju. Šli smo po sledi zapisa na blogu 20committee.com in odkrili, da je danes pri enem od njiju potekala hišna preiskava zaradi nedovoljenega prometa z orožjem, in sicer na Vrhniki ter v Ljubljani. Podatek o preiskavi, v kateri so naleteli na osupljiva odkritja, so potrdili tudi na PU Ljubljana, kjer pravijo: »Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij ne moremo posredovati.«

Sova je budna

Še v ponedeljek, ko je Islamska država svoje privržence pozvala, naj ubijajo državljane držav, ki sodelujejo v mednarodni koaliciji proti džihadistom, in so varnostne ukrepe uvedli tudi v Evropski komisiji, slovenska policija ni imela sumov o morebitni teroristični dejavnosti pri nas. Ali bo tako tudi po današnji najdbi pri džihadistu Boštjanu? Že zdaj pa je jasno, da gibanje obeh spremlja tudi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova. Kaj so nam povedali, boste lahko prebrali v jutrišnjih Novicah. Slovenija se je sicer za vikend, tako kot Evropska komisija in vse ostale države nekdanje Jugoslavije, znašla na seznamu, objavljenem na spletni strani ameriškega zunanjega ministrstvaimage.

Kaj so odkrili in kaj vse se je danes dogajalo, boste lahko prebrali v četrtkovi tiskani izdaji Slovenskih novic.

Britanec prosi za življenje

Medtem pa ekstremisti, ki sodelujejo v tajni mreži v predorih pod sirskim mestom Daqqe, zadržujejo Britanca Alana Henninga. Njegovi ženi so v ponedeljek poslali video, v katerem njen mož prosi za svoje življenje.

Barbari Henning so po več mesecih poslali avdio posnetek, kar naj bi bil odgovor na napade na Islamsko državo. Alan je 47-letni oče dveh otrok, ugrabili pa so ga, medtem ko je dostavljal humanitarno pomoč v Siriji. Džihadisti od takrat grozijo, da mu bodo odsekali glavo, tako kot so to storili Davidu Hainsu, humanitarcu, in dvema ameriškima novinarjema Jamesu Foleyu in Stevenu Stloffu.

image
Pripadniki Islamske države grozijo, da bodo ubili Henninga.

Sodijo mu po šeriatskem pravu

Barbara je tokrat po devetih mesecih prvič slišala glas svojega moža, s posnetka pa ni mogoče razbrati, kdaj je bil posnet. Henning v izjavi pove, da mu v Siriji sodijo po šeriatskem pravu, sodijo pa mu za vohunjenje proti Islamski državi. Posnetek je dobila po elektronski pošti, medijem pa je pristnost potrdilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Britanci so zaradi ugrabitve Henninga na nogah, med njimi tudi tisti, ki so islamske veroizpovedi. Od britanskega premierja Davida Camerona zahtevajo, da si izbori njegovo svobodo. Henningova žena je dejala, da je posnetek dobila le ona, ugrabitelji, Islamska država, pa ne pristajajo na odprt dialog z njo in ljudmi, ki jo zastopajo. Pravi, da je Alan pomagal skupaj z muslimani žrtvam v Siriji in da je v Siriji dostavljal pomoč.

Deli s prijatelji