POLITIČNI EKSPERIMENT

Potrjeno: Nestrankarska skupina na facebooku zbrala podpise za volitve EU

Objavljeno 23. april 2014 13.30 | Posodobljeno 23. april 2014 13.42 | Piše: E. N.

Družbenopolitični eksperiment Sanjska služba je uspel.

Takole so pred 10 dnevi s programom, ki določa naključne številke, izžrebali končni seznam kandidatov na listi Sanjske službe.

Kandidatom, slehernikom vsakdanjika, je za svojo nepolitično listo za Evropske volitve včeraj uspelo zbrati dovolj podpisov podpore za vložitev liste v formalno proceduro. S tem so preskočili še zadnjo oviro, ki jim je stala na poti do volitev.

Jutri ob 10.00 bodo listo tudi uradno vložili, je za spletne Novice povedal vodja projekta Dare Troha. Na listi bo sedem imen namesto prej predvidenih osem, saj si je ena kandidatka tik pred zdajci, menda šele danes zjutraj (tik pred načrtovano vložitvijo liste) premislila. Ker se z vložitvijo liste zelo mudi, rezerve ne bodo iskali.

Vsi kandidati so intelektualci, nam je z zadovoljstvom povedal Troha, med njimi je tudi eden, ki je še študent. Lista je približno uravnotežena tudi po spolu, saj so na njej štirje moški in tri ženske. Nosilec liste bo arhitekt Uroš Uršič.

Računajo na glasove tistih, ki so naveličani politikov

Kot smo že poročali, je projekt Sanjska služba nastal zaradi naveličanosti javnosti, ki na volitvah vedno gleda ene in iste obraze slovenskih politikov. Zato so prek družbenih omrežij pozvali Slovence, ki bi jih mikala 'sanjska služba' evroposlanca s plačo 13 jurjev mesečno, naj se sami prijavijo na kandidatno listo. Zaradi velikega števila prijav, ki se je merila v tisočih, je končno kandidatno listo določil žreb.

Ali bo kakšen od kandidatov na prihajajočih evropskih volitvah dejansko izvoljen za novega slovenskega evroposlanca, bo odvisno od števila glasov, ki jih bodo zbrali na volitvah. Za izvolitev enega evroposlanca naj bi po nekaterih izračunih na dan volitev potrebovali približno 55.000 glasov podpore. Da je cilj popolnoma uresničljiv, kaže podpora projektu na družbenih omrežjih: več kot 10.000 Slovencev je projekt všečkalo na facebooku, prek elektronske prijavnice pa so zbrali 3912 kandidatov.

Gre za nevladni in nestrankarski projekt, pravijo organizatorji iz istoimenskega društva, s ciljem na volitve popeljati navadne državljane brez političnih botrov ali bogatega zaledja. Torej neposredna demokracija, o kateri so razpredali že stari Grki, pa od nje do danes nismo imeli kaj dosti.

Deli s prijatelji