OROŽJE

Potrjeno: Mesić osumljen podkupnine v primeru Patria

Objavljeno 02. oktober 2013 12.54 | Posodobljeno 02. oktober 2013 12.54 | Piše: STA, T. L.

Razkrivanje akterjev v aferi Patria na Hrvaškem: Patria je prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem.

Kako se bo odrezal kot igralec?

ZAGREB – Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković sta osumljena, da sta za svoj angažma pri nakupu finskih oklepnikov za hrvaško vojsko leta 2007 prek posrednikov od trojice menedžerjev finskega podjetja Patria sprejela podkupnino, danes poroča zagrebški tednik Globus.

Finci ne bodo storili nič

Časnik se sklicuje na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista. Rappe je sicer poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

Kot je pojasnil, so Finska, Avstrija in Hrvaška leta 2010 podpisale pogodbo o skupnih preiskovalcih, tožilstvo vsake države pa bo začelo postopke proti svojim državljanom, če bodo preiskovalci ugotovili vpletenost v afero Patria.

10. oktobra na vrsti Slovenija

Finsko sodišče je sicer prejšnji teden združilo postopek za podkupovanje na Hrvaškem s primerom v Sloveniji. Na občinskem sodišču Kanta-Hame bodo 10. oktobra sklepne besede obrambe in tožilstva v primeru Slovenije, sojenje za Hrvaško pa se bo začelo konec novembra in ga bodo končali februarja 2014, je napovedal Rappe. Dodal je, da je razsodbe v obeh primerih možno pričakovati spomladi prihodnje leto.

Dokazi, da sta Riedel in Wolf podkupovala tudi na Hrvaškem

Globus je objavil tudi dele elektronske pošte, zapisnike s sestankov in dokumentacijo z avstrijskega sodišča, iz katerih je razvidno, da je Patria prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem, kjer naj bi bilo končalo najmanj dva milijona evrov.

»Prav tako je jasno, da sta bila bivši predsednik Mesić in bivši direktor podjetja Đuro Đaković Jerković glavna podpora Patrii na Hrvaškem,« izpostavlja Globus. Dodaja, da je bil vpleten tudi nekdo s hrvaškega obrambnega ministrstva, ni pa jasno, ali gre za nekdanjega ministra Berislava Rončevića ali njegovega pomočnika Iva Bačića.

Mesić vse skupaj zanika

Mesić je sicer večkrat zanikal, da bi bil vpleten v afero, za Globus pa je cinično pripomnil, da »lahko dokaže le, da je obvladal finščino, a jo je medtem pozabil«. Obtožbe je zanikal tudi Jerković.

Časnik napoveduje, da bo vse jasno čez dva meseca, ko bodo na Finskem začeli sojenje za primer podkupovanja na Hrvaškem in ko bo javnost seznanjena s številnimi dokumenti. Med drugim navaja, da je veliko o poslovanju Patrie na Hrvaškem mogoče izvedeti v knjigi V imenu države slovenskih novinarjev Blaža Zgage in Mateja Šurca.

Po ponedeljkovi zagrebški predstavitvi hrvaškega prevoda prvega dela trilogije V imenu države, je Zgaga povedal, da je Mesić zagotovo med osumljenci v primeru Patria, medtem ko bodo imena preostalih vpletenih veliko presenečenje na Hrvaškem.

Deli s prijatelji