ODLOČITEV USTAVNEGA SODIŠČA

Potrjeno: Janša nazaj v poslansko klop

Objavljeno 21. november 2014 15.33 | Posodobljeno 21. november 2014 16.07 | Piše: A. L.

Kar smo v Slovenskih novicah ekskluzivno objavili že včeraj, je zdaj tudi uradno: ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju mandata Janezu Janši. Objavljamo dokument, ki mu vrača poslanski sedež.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo pritožbo Janeza Janše na ugotovitev državnega zbora, da mu je prenehal poslanski mandat: »Presodilo bo, ali so bile z izpodbijanim sklepom kršene pritožnikove človekove pravice oziroma temeljne svoboščine.« 

Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata, o čemer smo ekskluzivno v Slovenskih novicah pisali že včerajimage, danes dopoldne pa kot prvi slovenski medij podkrepili še z izidom glasovanjaimage.

Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi.

Glavni motiv za sprejetje ustavne pritožbe v obravnavo je bila sicer ugotovitev, da razpoložljivo sodno varstvo ni bilo učinkovito. Prav tako bo ustavno sodišče začelo postopek za oceno ustavnosti zakona o poslancih.


imagePreberite sami: objavljamo sklep ustavnega sodišča [PDF]

 

Mandat je Janši prenehal 15. oktobra letos zaradi pravnomočne sodbe, s katero je bil obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. 


To je sklenilo ustavno sodišče

1. Ustavna pritožba zoper sklep o ugotovitvi prenehanja mandata poslanca št. 020-02/14-39/29 z dne 15. 10. 2014 (Uradni list RS, št. 74/14) se sprejme v obravnavo.

Sklep sprejet s sedmimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovali sodnici Jadek Pensa in Sovdat. 

2. Do končne odločitve Ustavnega sodišča RS se zadrži izvršitev sklepa Državnega zbora št. 020-02/14-39/29 z dne 15. 10. 2014 (Uradni list RS, št. 74/14) tako, da pritožnik izvršuje mandat poslanca v Državnem zboru.

Ta točka je sprejeta s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovale sodnice Jadek Pensa, Korpič Horvat, Pogačar in Sovdat.

3. Začasno zadržanje iz prejšnje točke začne učinkovati z dnem vročitve tega sklepa Državnemu zboru in Državni volilni komisiji.

Ta točka je sprejeta s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovale sodnice Jadek Pensa, Korpič Horvat, Pogačar in Sovdat.

4. Začne se postopek za oceno ustavnosti Zakona o poslancih (Uradni list RS, št. 112/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 39/11 in 48/12).

Četrto točko izreka sklepa je ustavno sodišče sprejelo z osmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval sodnik Zobec.

Ustavno sodišče je odločalo v sestavi:

– predsednik mag. Miroslav Mozetič,
– dr. Mitja Deisinger,
– dr. Dunja Jadek Pensa,
– mag. Marta Klampfer,
– dr. Etelka Korpič Horvat,
– dr. Ernest Petrič,
– Jasna Pogačar,
– dr. Jadranka Sovdat,
– Jan Zobec.

Deli s prijatelji