ŠE V DRUGO

Potrjeno: častnik JLA tudi na višjem sodišču oproščen

Objavljeno 04. julij 2014 14.18 | Posodobljeno 04. julij 2014 14.18 | Piše: STA, T. L.

Mariborsko višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo za častnika JLA Vlada Trifunovića.

Vlado Trifunović.

MARIBOR – Mariborsko višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče lani izreklo za častnika JLA Vlada Trifunovića, je potrdil Trifunovićev odvetnik Gorazd Fišer. Dodal je, da je za soobtoženega, nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova, višje sodišče prvostopenjsko obsodilno sodbo razveljavilo in jo vrnilo na prvo stopnjo.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so lani Popova spoznali krivega za vojna hudodelstva proti civilnemu prebivalstvu junija in julija 1991 in mu dosodili pet leta zapora, generalmajorja Trifunovića pa so oprostili.

Nekdanji generalmajor Trifunović, poveljnik 32. korpusa v Varaždinu, in polkovnik Popov, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta kot odgovorni vojaški osebi obtožena, da sta v oboroženem spopadu med SFRJ in Republiko Slovenijo delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda.

Tožilstvo jima je očitalo tudi opustitev ukrepov, ker nista preprečila ropanja civilnih objektov. O sodbi višjega sodišča je prvi pisal srbski časopis Danas.

 

Deli s prijatelji