ISKANJE

Potrjeno: Bratuškova v igri za novo mandatarko

Objavljeno 21. februar 2013 17.45 | Posodobljeno 21. februar 2013 17.45 | Piše: T. L., STA

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se Janković kmalu tudi odločil za popolni umik z vrha stranke.

Alenka Bratušek, v ozadju Maša Kociper.

LJUBLJANA – Vodje poslanskih skupin potencialnih partneric nove koalicije so danes neformalno razpravljali o tem, da bi bila mandatarka morebitne nove vlade začasna vodja PS Alenka Bratušek, je novinarjem pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber. Da je na mizi neformalni predlog za njeno mandatarstvo, je potrdil tudi vodja poslancev Desusa Franc Jurša. Vse pa je odvisno od tega, ali jo bodo potencialni koalicijski partnerji tudi podprli, je v izjavi novinarjem dejal Jurša. Ocenil je, da je za konstruktivno nezaupnico že dovolj poslanskih glasov.

Kmalu tudi uradno?

Veber pričakuje, da bodo predlog za kandidaturo Bratuškove uradno dobili tudi v presojo. Če bo Bratuškova to sprejela, od nje pričakuje, da se pride v poslansko skupino predstavit.

Nova vlada: zbir egocentričnih oseb

Mandatar morebitne nove vlade ne bo imel lahkega dela, meni predsednica NSi Ljudmila Novak. Ocenjuje namreč, da so predsedniki potencialnih partneric »precej egocentrični« in jih bo zato »težko držati skupaj«. Kdor koli bo mandatar, pa si uspeh vlade želi zaradi Slovenije, čeprav je kritična do tega, da se o programu morebitne vlade nič ne govori.

Stranka NSi, ki za zdaj še edina ostaja v koaliciji ob največji vladni stranki, v drugačno sestavo vlade ne bo šla, je zagotovila Novakova.

Vodja poslancev SD meni, da napoved podpredsednika DL Janeza Šušteršiča po sredini seji sveta, da ne bo kandidat za finančnega ministra, odpira možnost dogovarjanja o novi vladi. Umik Šušteršiča je po Vebrovih besedah dober znak za to, da lahko začnejo reševati ukrepe, ki so »nas pripeljali v izgubo bonitete«, pri čemer izpostavlja še vsebino, ki jo bo treba »bistveno spremeniti«.

Spomnil je, da se bo treba v postopkih, ki so pred morebitno novo vlado, s to vsebino soočiti in resno analizirati ukrepe, ki jih je zastavil nekdanji minister. Veber navaja slabo banko, zakon o državnem holdingu in zakon o uravnoteženju javnih financ. Sindikati v javnem sektorju namreč po njegovih besedah opozarjajo, da lahko sistem deluje nekako do polovice letošnjega leta.

Na marčevski seji o nezaupnici

Danes popoldne bo sicer zasedalo tudi predsedstvo SD. Veber je pojasnil, da bodo zagotovo dali pojasnilo o tem, kaj se lahko zgodi do prve seje DZ, ki bo v začetku marca. Na tej naj bi tudi vložili konstruktivno nezaupnico.

'Zamrznjeni' Janković ostaja ovira

Sicer pa tudi po mnenju vodje poslancev SD pri podpori konstruktivni nezaupnici, o čemer prav zdaj odloča predsedstvo SD, ne bo težav, medtem ko od Bratuškove pričakujejo še kaj več informacij o njenem pogledu na vodenje vlade. Je pa Veber spomnil, da za oblikovanje nove vlade še vedno ostaja ovira 'zamrznjeni status' predsednika PS Zorana Jankovića. Na nujni odstop Jankovića je spomnil tudi Jurša. »Če želi, da bodo vse potencialne partnerice sodelovale v novi vladi, bo to tudi storil,« je ocenil. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se Janković kmalu tudi odločil za popolni umik z vrha stranke.

Deli s prijatelji