UKINJENI

Potrjeno: Avstrijci ukinili Žurnal

Objavljeno 07. maj 2014 13.07 | Posodobljeno 07. maj 2014 15.02 | Piše: T. L.

Avstrijska Styria ne bo več izdajala brezplačnika Žurnal24, tednika Žurnal in urejala spletne strani zurnal24.si.

Na Žurnalu spet odpuščajo.

LJUBLJANA – Spletnih in tiskanih edicij Žurnala od jutri ne bo več: avstrijsko podjetje Styria se je odločilo, da zapre podjetje Žurnal Media, ki sicer izdaja brezplačnika Žurnal24 (dnevni) in Žurnal (sobotni) ter ima tudi spletno stran zurnal24.si.  

Z ukinitvijo, za katero naj bi bili sodelavci izvedeli šele danes, naj bi na cesti po naših informacijah ostalo 53 ljudi. Zadnjo številko Žurnal24 bo tako mogoče prebrati le še jutri, medtem ko so spletno stran zurnal24.si že ukinili. Okoli pol dvanajste ure so namreč na spletni strani le objavili, da spletna stran ne bo več osvežena, prav tako pa danes objavljene vsebine niso bile več dosegljive.

Kakšno presenečenje je bila ukinitev Žurnalovih edicij za sodelavce, priča tudi neuradna informacija, da so se vsebine za aktualno tedensko izdajo časnika pripravljale kot običajno in je bilo nekaj vsebin za sobotno številko že pripravljenih. 

Kot so nekateri zaposleni povedali za STA, so za to izvedeli v torek zvečer oziroma danes, še pred tedni pa naj bi podjetje nekoga zaposlilo za nedoločen čas. Zaposleni, ki jih prizadeva ukinitev, naj bi bili do 9. junija na plačanem dopustu, po tem datumu pa naj bi jim začeli teči odpovedni roki. 

image

Telefoni zvonijo v prazno, šefi Styrie pa v Sloveniji

Za komentar smo prosili odgovornega urednika Mateja Koširja, ki pa telefona ni dvigoval. V SMS-sporočilu je le zapisal, da izjav ne more dati. »Nimam besed,« je bil njegov odgovor. Tudi Georg Doppelhofer, predsednik uprave podjetja, se ni oglasil na telefon, v prazno pa je zvonila tudi številka Klausa Schweighoferja, člana uprave Styria Media Group AG.

So pa iz družbe sporočili, da so jih v to prisilile težavne makroekonomske razmere v Sloveniji. Za zaposlene po poročanju STA pripravljajo socialni načrt. Podrobnosti o socialnem načrtu še ne želijo podajati. »Odločitev je bila za nas zelo težka. Vendar pa na koncu z ekonomskega vidika žal nismo mogli sprejeti drugačne,« je pojasnil predsednik uprave družbe Styria Media Group Markus Mair. S tem korakom se Styria Media Group v Sloveniji umika s področja brezplačnih medijev in se osredotoča na izgradnjo svojega tržnega položaja na področju digitalnih medijev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Neuradno pa smo izvedeli, da so danes vsi šefi avstrijske Styrie v Sloveniji.   

Najprej odpuščanja, zdaj dokončno zaprta vrata

In kakšno je bilo poslovanje podjetja? Čisti prihodki od 2012 so 5.982.497 evrov, čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja 2012 pa –2.533.917 evrov.

Sicer pa je Žurnal Media že lani odpustil okoli 10 ljudi, največje odpuščanje pa se je zaradi zmanjševanja stroškov zgodilo poleti leta 2011, ko so odpustili več kot 10 redno zaposlenih in več honorarnih sodelavcev ter študentov.

Z 8. majem letos Žurnal Media dokončno zapira vrata.

Deli s prijatelji