VPRAŠANJA

Potrato zanima, koga srbijo prsti ob denarju javnih uslužbencev

Objavljeno 11. julij 2012 00.10 | Posodobljeno 11. julij 2012 00.12 | Piše: M. U.

Opozicijsko poslanko skrbita hitrost ustanavljanja Slovenskega državnega holdinga in morebitna ukinitev Modre zavarovalnice.

Majda Potrata je vestna darovalka krvi.

LJUBLJANA – Poslanko SD Majdo Potrata skrbi varnost sredstev za dodatno starostno pokojnino v Modri zavarovalnici. Kot ocenjuje, osnovni kapital zavarovalnice v višini 152,2 milijona evrov predstavlja jamstvo za dolgoročno in nemoteno izpolnjevanje obveznosti iz prenesenih in na novo sklenjenih zavarovalnih pogodb.

Koga srbijo prsti ob denarju javnih uslužbencev?

To se ob vladnem načrtu, da bi po nujnem postopku ustanovili Slovenski državni holding, ki bi upravljal državno premoženje, sprašuje poslanka. Kajti, nadaljuje Potrata, sindikati opozarjajo, da zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence ter obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje ne morejo biti državno premoženje. Ogorčeni so tudi upokojenci, nadaljuje opozicijska poslanka, da se bodo ta sredstva porabila za pokrivanje bančnih izgub.

Ali Slovenija sledi Madžarski?

Majda Potrata se kar ne more znebiti občutka, da z ustanavljanjem državnega holdinga Janševa vlada sledi Madžarski, ki je odpravila obvezni drugi pokojninski steber, da sledi Poljski, ki je zaradi proračunskih težav zmanjšala prispevke v drugi steber za več kot polovica, ali Irski, ki je sredstva iz javnih pokojninskih rezerv uporabila za sanacijo bank. Prav tako si poslanka ne želi, da bi tako kot Portugalska Janševa vlada nacionalizirala sredstva iz zasebnih pokojninskih rezerv za sanacijo bank ali pa tako kot Francija pokojninska sredstva uporabila nenamensko.

Ali namerava vlada Modro zavarovalnico ukiniti?

Zato poslanka Majda Potrata vlado sprašuje, kako varne so naložbe v zaprtem sistemu vzajemnega sklada za javne uslužbence in kakšni so vladni načrti z zbranimi sredstvi ter z višino premije. Se morda obeta nacionalizacija tega sklada ali znižanje premij ali kaj tretjega, zanima poslanko. Kako in kdo bo upravljal Modro zavarovalnico oziroma ali nameravajo Modro zavarovalnico celo ukiniti? In še: Zakaj vlada hiti z ustanavljanjem Slovenskega državnega holdinga in koliko časa se bo usklajevala s socialnimi partnerji o tem predlogu zakona, če se sploh bo?

Deli s prijatelji