KOALICIJSKE ZAVEZE

Potrata: Vlada dvema obsojenima dala službo

Objavljeno 01. junij 2012 16.43 | Posodobljeno 01. junij 2012 16.43 | Piše: A. L.

Eden je zapravljal javni denar za zasebne obveznosti, drugi pa je bil obsojen zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

Poslanka Majda Potrata se zavzema za deprivilegirane.

LJUBLJANA – Poslanka Majda Potrata se čudi imenovanjem vlade oziroma ministrstev, ki se dogajajo v zadnjem času. Izpostavlja dve:

1. Vlada je pred kratkim za vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo imenovala osebo, ki je funkcionar največje koalicijske stranke in je bil na pristojnem sodišču obsojen na štiri mesece pogojne kazni, ker naj bi kot uslužbenec uprave za pomorstvo zlorabil svoj položaj in z javnim denarjem poravnaval zasebne obveznosti. Zaradi omenjenega je bil odpuščen z delovnega mesta v obliki izredne odpovedi, kar je potrdilo v razsodbi tudi pristojno delovno sodišče.

2. Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo je postal predsednik Strokovnega sveta za prijazen in učinkovit javni sektor bivši javni funkcionar, ki ga je pristojno sodišče lani zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja obsodilo na 14 mesecev pogojne kazni.

Zgled?

»Obema omenjenima primeroma je skupno dejstvo, da sta bili osebi pred pristojnima sodiščema obsojeni zaradi kršitev, ki so nastale prav v povezavi z njunima javnima funkcijama oziroma delovnima razmerjema,« je zapisala Potrata. Vlado oziroma pristojno ministrstvo zato sprašuje, kako so upoštevali ter sledili vrednotam poštenosti, osebne integritete, predanosti delu v javno korist in nadstrankarskega ali drugega interesnega kadrovanja pri obeh omenjenih kadrovskih odločitvah? Ob tem poudarja, da so se predsedniki in predsednica petih koalicijskih strank s podpisom koalicijske pogodbe januarja 2012 med drugim zavezali, da bodo predsednik vlade in ministri s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju.

Deli s prijatelji