VPRAŠANJE

Potrata Turku: Zadrževanje projektov je nedopustno

Objavljeno 04. april 2012 00.05 | Posodobljeno 04. april 2012 00.05 | Piše: P. J.

Štirje projekti, vezani na evropska sredstva, naj bi bili na Turkovem ministrstvu ustavljeni.

LJUBLJANA – Sredstva evropskih skladov so pomembnejša v času intenzivnega varčevanja, saj predstavljajo enega izmed tistih proračunskih virov, ki lahko vsaj deloma ublažijo negativne javnofinančne trende, je v poslanskem vprašanju ministru Žigi Turku zapisala poslanska SD Majda Potrata.

Uspešni pri črpanju sredstev

V preteklem mandatu je ministrstvo za šolstvo in šport iz Evropske unije počrpalo skoraj 90 odstotkov sredstev, kar je 15 odstotkov več kot leto prej. Uspešno pri črpanju sredstev je bilo tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, kar je kot kandidat za ministra opazil tudi Turk. Na seji odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino je Turk dejal, da se lahko tisti del, ki se ukvarja s kulturo, veliko nauči od teh služb, ki se s tem ukvarjajo na ministrstvu za šolstvo in šport oz. na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

»To je nedopustno«

Potrata pa je v vprašanju, ki ga je namenila ministru, zapisala, da bi naj ministrstvo po nekaterih podatkih bilo v zaostanku pri črpanju sredstev iz evropskih skladov. »Poleg tega naj bi imelo na razpolago še približno deset milijonov evrov za namen gradnje turistično-športne infrastrukture in približno dva milijona evrov iz operativnega programa razvoja človeških virov. V okviru slednjega so štirje projekti že potrjeni in pripravljeni za izvajanje, a so zaradi priprave rebalansa proračuna trenutno zaustavljeni. To pomeni, da bo denar v resnici na voljo šele konec leta, kar je nedopustno. Gre namreč za sredstva, ki so Sloveniji na razpolago samo do konca leta 2013, zato je neodgovorno, da se v času, ko je dragocen vsak vir, z zadrževanjem povečuje verjetnost, da bo velik del denarja ostal nepočrpan.«

Potrata zato Žigo Turka sprašuje, s katerimi ukrepi bo ministrstvo zagotovilo nadaljnje uspešno črpanje evropskih sredstev, kot je napovedal Turk kot kandidat za ministra. Zanima jo tudi, kdaj bo ministrstvo sprožilo potrebne postopke, da se čim večji del sredstev evropskih skladov takoj sprosti in da se postopki za razdelitev teh sredstev nemudoma nadaljujejo.

Deli s prijatelji