ODZIV

Potopljena mariborska nadškofija pozabljena od Vatikana

Objavljeno 27. maj 2012 21.00 | Posodobljeno 27. maj 2012 21.01 | Piše: D. P., Mi. S.

Dolgov je za 800 milijonov, nepremičnine gredo v prodajo.

KOPER – »Vatikan ne more pomagati mariborski nadškofiji, ki se bo morala znajti sama,« je za Radio Slovenija ob robu imenovanja Jurija Bizjaka za koprskega škofa dejal apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz. Poudaril je, da bodo morali odgovorni prevzeti odgovornost za nastalo škodo.

Za 800 milijonov dolgov

Po nekaterih ocenah gre za enega največjih finančnih polomov v zgodovini Cerkve. Po nekaterih podatkih naj bi dolgovi znašali 800 milijonov evrov, ogoljufanih pa je med 40.000 in 70.000 delničarjev, ki so verjeli v preudarno poslovanje škofije.

Nepremičnine na prodaj

Upniki bodo prišli na svoj račun ob prodaji nepremičnin škofije. Sodišče je zaradi blokiranih računov upnikom že odobrilo možnost poplačila dolgov.

Jezni delničarji

Na odziv uradnega predstavnika Vatikana so se danes odzvali v Društvu Mali delničarji Slovenije, kjer ocenjujejo, da je izjava, da Vatikan finančno ne bo pomagal mariborski nadškofiji, »povsem nedopustna«. Ob tem navajajo, da je Vatikan kot država v preteklosti prek svojih bank že pomagal drugim finančnim ustanovam in subjektom v podobnih težavah.

»Torej, če je Vatikan lahko v preteklosti pomagal 'svojim' zadolženim finančnim ustanovam, se upravičeno sprašujemo, zakaj tega noče storiti tudi danes v primeru prezadolženih finančnih ustanov mariborske nadškofije,« se sprašujejo v društvu, poroča STA.

Deli s prijatelji