POSTOPEK

Potočnik proti Hypo Leasingu: bo dobil 90.000 evrov odškodnine?

Objavljeno 25. maj 2012 15.52 | Posodobljeno 25. maj 2012 15.54 | Piše: Mi. S., STA

Sodišče bo o upravičenosti izplačila odškodnine nekdanjemu direktorju Hypo Leasinga odločilo v 30 dneh.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču se je danes zaključil postopek, v katerem Andrej Potočnik od nekdanjega delodajalca Hypo Leasinga zahteva 90.000 evrov odškodnine zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja.

Na današnji zadnji obravnavi sta bili zaslišani dve priči

Nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak je na sodišču pojasnjeval, kdo je lastnik lihtenštajnskega podjetja Immo Invest Fund, ki je povezano z družbo I.V.S., ta pa je v preteklosti sodelovala na razpisu Hypo Leasinga za upravljanje poslovne stavbe Rotonda. Oblak je dejal, da je on lastnik omenjene družbe in da ni bila nikoli v lasti Potočnika.

Pričal je tudi Rok Dobnikar, ki je v letu 2008 v Hypo Leasingu operativno vodil projekt iskanja upravljavca za poslovno stavbo Rotonda. Pojasnil je, da so pri vsakem projektu iskali ekonomsko najugodnejšega ponudnika, ki sta bila v omenjenem primeru družbi SPL in Vegrad Inde. Vodstvo Hypo Leasinga je sicer nato kljub njegovemu priporočilu izbralo družbo I.V.S., je dejal Dobnikar. Potočnik pa je temu ugovarjal, saj je želel vedeti, kdo točno je odločil v imenu uprave.

Sodni postopek zaključen, odločitev znan v 30 dneh

Na sodišču je beseda tekla tudi o dokumentu, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je bil Potočnik lastnik lihtenštajnskega podjetja, vendar pa Oblak ni mogel potrditi njegove verodostojnosti, sodišče pa je zavrnilo predlog odvetnikov Hypo Leasinga po določitvi sodnega izvedenca, ki bi preveril verodostojnost dokumenta. Sodišče je s tem zaključilo sodni postopek in bo v 30 dneh odločilo o zahtevi Potočnika, ki zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja zahteva odškodnino v višini šestih povprečnih plač.

Potočnik je po zaključeni obravnavi novinarjem dejal, da je Hypo Leasing v postopku s prirejenimi dokazi želel vplivati na odločitev sodišča, ni pa želel predvidevati, kakšna bo razsodba.

Iz banke so jih vrgli varnostniki

Potočnik je eden izmed vodilnih v Hypo Alpe Adria Bank, ki so jih avstrijski lastniki v začetku lanskega leta z varnostniki vrgli iz prostorov banke, kasneje pa so bili tudi odpoklicani. Poleg Potočnika sta bila v Hypo Leasing odpoklicana še direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic, iz same banke pa predsednik uprave Anton Romih ter člana uprave Andrej Lah in Urban Golob.

Hypo Leasing je sicer zaradi domnevnega oškodovanja družbe za 1,4 milijona evrov proti Potočniku že septembra lani vložil tožbo. Za tožbo proti nekdanjemu delodajalcu pa se je odločil tudi Skubic, postopek, v katerem od Hypo Leasinga zahteva odškodnino zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja, pa na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču še poteka.

Deli s prijatelji