ANKETA DELA

Potočnik povozil tudi Bratuškovo

Objavljeno 28. julij 2014 10.27 | Posodobljeno 28. julij 2014 10.27 | Piše: T. L.

Za položaj evropskega komisarja je po mnenju vprašanih najprimernejši Janez Potočnik, Alenka Bratušek šele na četrtem mestu.

Janez Potočnik.

LJUBLJANA – Vprašanje izbire evropskega komisarja je v teh dneh v Sloveniji precej vroče, kot kažejo rezultati ankete Dela, pa prepričljiva večina vprašanih (85 odstotkov) meni, da bi morala evropskega komisarja imenovati nova vlada. Da bi ga imenovala stara vlada Alenke Bratušek, meni le sedem odstotkov vprašanih.

In kdo naj bi bil najprimernejši kandidat za položaj, ki prinaša precej dobro plačilo in druge ugodnosti? Med imeni morebitnih komisarjev, ki krožijo v javnosti, se vprašanim zdi najprimernejši zdajšnji komisar Janez Potočnik. Tako meni namreč kar 39 odstotkov vprašanih. Potočniku sledi evropski poslanec SDS Milan Zver (14 odstotkov), tretja je evropska poslanka SD Tanja Fajon (11 odstotkov), četrta pa še aktualno premierka Bratuškova (10 odstotkov).

Pri vprašanju imenovanja novega komisarja Slovenije v Evropski komisiji je največ anketirancev, 38 odstotkov, prepričanih, da bi bilo prihodnja imenovanja bolje prepustiti DZ, ne pa vladi. Da mora odločitev imenovanja komisarja ostati v pristojnosti vlade, pogosteje od drugih menijo podporniki stranke SMC (35 odstotkov).

NSi naj gre ... v koalicijo

V prihodnjih dneh se bodo nadaljevali tudi pogovori o koaliciji. Med anketiranci jih največ, 47 odstotkov, meni, da bi bil vstop NSi v koalicijo dober za razmerja sil v političnem prostoru. Malo manj, 40 odstotkov, pa jih je mnenja, da to ne bi bilo dobro, saj bo programsko bolj homogena levosredinska vlada učinkoviteje vladala.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 419 odraslih državljanov in v obdobju od 22. do 24. julija opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Deli s prijatelji