NAJVEČJA

Potica za Guinnessovo knjigo rekordov

Objavljeno 24. marec 2013 12.31 | Posodobljeno 24. marec 2013 12.33 | Piše: Darko Naraglav

Na 10. Festivalu potic v Preboldu so spekli potico velikanko.

Ekipa Andreja Voha, ki je spekla potico velikanko, v družbi izdelovalcev potičnice (foto: Darko Naraglav).

Potica je slovenska kulinarična posebnost, ki se je na Slovenskem razvila pred več kot 200 leti. V knjigi Slava vojvodine Kranjske jo omenja že Janez Vajkard Valvazor (Valvasor). Njeno ime izvira iz besede povitica, ker je povita. Potice, kakršne poznamo danes, so le razvojna oblika nekdanjih, torej kolačev iz zvitega testa z različnimi nadevi, po katerih potica dobi ime.

To je vsekakor slovenska sladica, na katero moramo biti ponosni. Tega se že vseskozi zavedajo v Društvu podeželskih žena občine Prebold, kjer so naredili še korak dlje in jim dali še večjo vrednost in veljavo. Pred desetimi leti so članice društva organizirale prvo prireditev z ocenjevanjem potic, ki so jo poimenovale Festival potic. Ta poteka vsako leto v petek in soboto pred cvetno nedeljo. Za letošnji jubilejni festival pa se je porodila ideja, da spečejo največjo potico na svetu in se tako vpišejo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ogromna potičnica iz Žalne

Za uresničitev ideje so potrebovali največji model za peko potice — potičnico. V sodelovanju z Društvom keramikov in lončarjev Slovenije so jo izdelali v Lončarstvu Dobovšek iz Žalne pri Grosupljem. V Kulturnem domu v Žalni je bila nato 14. marca prireditev s slovesnim prevzemom potičnice velikanke. Predstavnicam društva Podeželskih žena Občine Prebold, ki ga že vseskozi vodi Danica Uplaznik, sta jo predala lončarska mojstra Boštjan Dobovšek in Blaž Konec - Pinki. Kot je bilo povedano, so zanjo porabili 50 kg gline iz Brežic ter 9 kg prozorne in barvne glazure. Po 230 urah je bil 34-kilogramski model za potico z obsegom 490 cm gotov.

Potica velikanka

V sredo, 20. marca, je priznani kuharski mojster in profesor Andrej Voh, pobudnik tega projekta, s pomočjo nekdanjih dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje v Pekarni Fijavž v Šempetru v Savinjski dolini spekel potico velikanko. Za izdelavo so porabili 12 kg moke, 10 kg orehov, 4 kg rozin, 9 l mleka, 70 jajc, 40 dkg kvasa, 3 kg sladkorja, 3 kg masla, sol, in kot je povedal Andrej Voh, veliko ljubezni in želje, da bi jim uspelo. Potico so pekli uro in pol in nato zadovoljno ugotovili, da se jim je peka posrečila.

Letošnji jubilejni, 10. Festival potic je v Prebold poleg potice velikanke privabil rekordno število teh sladic. Strokovna komisija pod vodstvom Jožeta Fiderška je izbrala 16 orehovih in jim podelila zlato priznanje, prav toliko so jih so podelili kolačem. Preostalim poticam so podelili 25 zlatih priznanj: Voh je osvojil štiri, Marija Vozlič iz Prebolda tri, najuspešnejša pa je bila Urška Šoster iz Vranskega, ki si jih je prislužila kar šest. Največje priznanje, znak kakovosti za trikratno zaporedno osvojitev zlatega priznanja, je tokrat prejela le Mira Govedič. Vse razstavljene potice so po končani dvodnevni razstavi tudi letos podarili okoliškim domovom starejših občanov.

Deli s prijatelji